Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι 2.082 επιλαχόντες του προγράμματος των “νέων αγροτών” καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα.

Όπως επισημαίνουν μέλη της επιτροπής που έχουν συστήσει “η υπομονή τους έχει εξαντληθεί”. Διευκρινίζουν ότι κατέθεσαν τον φάκελό τους για ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα το 2021 κάνοντας και τα απαιτούμενα έξοδα σημειώνοντας ότι “πολλοί απ’ αυτούς με οικογένειες, παιδιά και υποχρεώσεις χρεώθηκαν για να συμπληρώσουν τους φακέλους αυτούς”. Έκτοτε και μέχρι σήμερα το μόνο που έχουν λάβει είναι μόνο υποσχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή Επιλαχόντων Νέων Αγροτών Ελλάδας, στη σχετική της ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Σαν επιλαχόντες νέοι αγρότες φτάσαμε στο σημείο που η υπομονή μας τελείωσε, ξεκινήσαμε το 2021 έναν φάκελο με ό,τι έξοδα σημαίνει πως είχαμε (υπάρχουν παιδιά με οικογένειες που χρεώθηκαν για να πληρώσουν τους φακέλους τους).

Για να φτάσουμε Μάρτιο του 2023 να έχουμε μείνει σε υποσχέσεις και ευχολόγια του τύπου “αισιοδοξία, παιδιά”, από μια κυβέρνηση και έναν υπουργό που το 2017 σαν αντιπολίτευση, κουνούσε το δάχτυλο για τους τότε επιλαχόντες (που τελικά έγινε η ένταξη τους):

https://m.youtube.com/watch?v=4OfU4TFXddc&feature=youtu.be

Μια κυβέρνηση που αφήνει τους νέους, που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, εκτός σε δύο μεγάλα προγράμματα, αυτό των Νέων Αγροτών και των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες δεν μπορούν να καταθέσουν φάκελο για τα Σχέδια Βελτίωσης από τη στιγμή που δεν θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες,

Ένα χρόνος που πέρασε χωρίς καμία ενημέρωση, ένας χρόνος που πέρασε με ανασφάλιστες οικογένειες και παιδιά, ένας χρόνος που κάθε νέος σκέφτεται γιατί να μείνει σε αυτή την χώρα που δεν τον σέβεται. Σε πείσμα όλων αυτών, όμως, παραμένουμε στον τόπο που μας γέννησε, που αγαπήσαμε και τον δουλέψαμε με τα χέρια μας, στον τόπο μας που περιμένουμε επιτέλους να μας αγκαλιάσει και όχι να μας κλωτσήσει μακριά του.

Δικαίωση άμεσα, η υπομονή μας τελείωσε…

Επιφυλασσόμαστε για τη συνέχεια…»

Οι επιλαχόντες ανά Περιφέρεια

Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, σε επτά από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, 2.082 αγρότες που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για ένταξη στο Υπομέτρο 6.1- Εγκατάσταση Νέων Γεωργών το οποίο προκηρύχθηκε από 14/11 έως 28/12 του 2021, αν και από το διοικητικό έλεγχο δεν έχει προκύψει λόγος απόρριψης, δεν έγιναν δεκτοί λόγω κάλυψης του ορίου των διαθέσιμων πιστώσεων.

Αναλυτικά ανά Περιφέρεια ο αριθμός αιτήσεων των επιλαχόντων υποψήφιων νέων γεωργών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης και τα απαιτούμενα συμπληρωματικά κονδύλια, βάσει του μέσου όρου των εγκεκριμένων αιτήσεων, έχει ως εξής:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:157 αιτήσεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 6,32 εκατομμύρια ευρώ.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: 311 αιτήσεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 11,42 εκατομμύρια ευρώ.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 195 αιτήσεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 7,32 εκατομμύρια ευρώ.

Περιφέρεια Κρήτης:730 αιτήσεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 28,38 εκατομμύρια ευρώ.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 390 αιτήσεις για τις οποίες απαιτούνται περίπου 14,22 εκατομμύρια ευρώ.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 158 αιτήσεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 5,91 εκατομμύρια ευρώ.

Περιφέρεια Θεσσαλίας:141 αιτήσεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 5,26 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, για την κάλυψη και των 2.082 αιτήσεων των επιλαχόντων νέων αγροτών απαιτείται μια αύξηση των κονδυλίων του Υπομέτρου 6.1 της τάξης των 78,55 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Δηλαδή περίπου το 1/6 των 521.357.500 ευρώ που ήδη έχουν δεσμευτεί για την κάλυψη 13.916 αιτήσεων που έχουν εγκριθεί για τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Οι εναλλακτικές που εξετάζει το ΥΠΑΑΤ για την απορρόφηση των επιλαχόντων

Εντωμεταξύ, τρεις εναλλακτικές προτάσεις παρουσίασε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, το απόγευμα της Δευτέρας 27 Μαρτίου στην Βουλή κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Ιλχάν Αχμέτ με θέμα : «Αναγκαία η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών-7,2 εκ. ευρώ υπολείπονται για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι ο πίνακας δικαιούχων και εν δυνάμει δικαιούχων του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στην ΑΜ-Θ για τους οποίους δεν απαιτείται προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, περιλαμβάνει 1.216 νέους αγρότες με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης περίπου στα 45.645.000,00€. Παράλληλα, οι επιλαχόντες που δεν καλύπτονται από το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων ανέρχονται στον αριθμό των 195 και προκειμένου να ενταχθούν απαιτούνται επιπλέον πιστώσεις της τάξεως των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Με το σκεπτικό αυτό και προκειμένου να βρει εφαρμογή το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης που έθεσε ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα και την ανακοπή του κύματος φυγής του ενεργού πληθυσμού από την ακριτική μας περιοχή, ο Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε από τον παρόντα υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στύλιο, την αύξηση του προϋπολογισμού ή την ανακατανομή από άλλα προγράμματα του ΠΑΑ προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά προς όφελος των επιλαχόντων του προγράμματος.

Απαντώντας ο κ. Στύλιος στον βουλευτή Ροδόπης, αναφέρθηκε σε τρεις εναλλακτικές λύσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο και η κυβέρνηση για την συμπερίληψη των επιλαχόντων ή μέρους αυτών στην λίστα των τελικών δικαιούχων, σύμφωνα με τον κανονισμό.

Η πρώτη είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για την Θράκη και για όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να καταστούν επιλέξιμοι και οι 195 σημερινοί επιλαχόντες του προγράμματος.

Η δεύτερη, που συζητούν οι υπηρεσίες του υπουργείου σύμφωνα με τον κ. Στύλιο είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Δηλαδή, προς το τέλος του χρόνου, το φθινόπωρο, να δοθεί η δυνατότητα να ξανανοίξει και πάλι για όλη την Ελλάδα και να μπορούν σε αυτό να ενταχθούν και όσοι δεν εντάχθηκαν τώρα ή απορρίφθηκαν, ώστε να βελτιώσουν την πρόταση που υπέβαλαν, να πάρουν μεγαλύτερη μοριοδότηση και έτσι να υπάρξουν και καλύτερα αποτελέσματα.

Η τρίτη λύση θα ήταν να εκπονηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα στοχευμένο για τη Θράκη.

«Με το ίδιο αίσθημα εθνικής ευθύνης και σίγουρα με ευθύνη απέναντι στα νέα παιδιά αλλά και στον παραγωγικό κόσμο της χώρας, σας λέω ότι στην κυριολεξία ψάχνουμε να βρούμε την καλύτερη λύση, πάντοτε σεβόμενοι τον κανονισμό και πάντοτε λέγοντας και σε εσάς και σε όλους ότι η αξιολόγηση είναι συγκριτική. Δεν εντάσσει όποιον θέλει η πολιτική ηγεσία, άρα απαιτείται μία καλή πρόταση από τον καθένα», κατέληξε ο κ. Στύλιος.

Να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανερχόταν στα 37,3 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια με την ανακατανομή και τη υπερδέσμευση, το ποσό αυτό έφτασε τα 45,5 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση της τάξης του 22% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, ενώ το μέσο ποσό που δόθηκε σε κάθε δικαιούχο ανέρχεται στα 37.500 ευρώ. Από την πλευρά του ο Ιλχάν Αχμέτ επέμεινε ότι «η εφαρμογή μιας ειδικής αναπτυξιακής πολιτικής για την Θράκη είναι επιβεβλημένη και βασίζεται σε αναπτυξιακά, οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα για τον τοπικό πληθυσμό και για τον λόγο αυτό η οριστική κατάληξη του συγκεκριμένου προγράμματος περιλαμβάνει την απορρόφηση όλων ή τουλάχιστον των περισσοτέρων από τους σημερινούς επιλαχόντες για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

 

 

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση