Την έγκριση μεταφοράς κονδυλίου 50 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία προς τον ΕΛΓΑ αναμένουν οι ιθύνοντες του οργανισμού μέσα στα επόμενα 24ωρα, προκειμένου να προχωρήσουν στην πληρωμή αποζημιώσεων, με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να διευκρινίζει πως η πληρωμή αυτή θα γίνει μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (12 Απριλίου), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται επίσπευση της διαδικασίας, όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΛΓΑ..

 

Στελέχη του οργανισμού, αναφέρουν ότι οι αποζημιώσεις αυτές καλύπτουν μεγάλο μέρος της χώρας, ουσιαστικά όπου έχουν βγει εγκρίσεις, ενώ η Θεσσαλία φαίνεται πως θα εισπράξειει τη μερίδα του λέοντος από το ποσό αυτό, καθώς για μια σειρά από καταγραφές ζημιών της περασμένης άνοιξης που είχαν εγκριθεί δεν είχε δοθεί ούτε η προκαταβολή.

Από την άλλη, κάποιες προκαταβολές θα εξοφληθούν, κλείνοντας μεγάλο μέρος των εκκρεμοτήτων που άφησαν ζημιές από παγετούς και θεομηνίες οι οποίες εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ το 2022.

Σίγουρη πάντως μπορεί να θεωρείται για αυτήν την εβδομάδα, η πληρωμή των κρατικών ενισχύσεων ύψους 25,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγών, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στις αγορές αυτών των προϊόντων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ενίσχυση για τα κάστανα αφορά σε 57.332 παραγωγικά στρέμματα καστανιάς και 4.885 δικαιούχους με ύψος ενίσχυσης 150€/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 7.438.750€. Η ενίσχυση για τα μήλα αφορά σε 74.950 παραγωγικά στρέμματα μηλιάς και 6.710 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 250€/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 17.706.680€».

Με την ολοκλήρωση της πληρωμής αυτής και με δεδομένο ότι κλείνει η υπόθεση της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, οι ιθύνοντες των αγροτικών πληρωμών, έχουν σε προτεραιότητα την εξόφληση της άλλης έκτακτης ενίσχυσης που αφορά στα ροδάκινα.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η πληρωμή αυτή θα γίνει επίσης μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο και εδώ εκκρεμεί η έγκριση πίστωσης από το υπουργείο Οικονομικών. Τα χρήματα πάντως φαίνεται πως είναι «διαθέσιμα για ανάληψη» από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των δικαιούχων παραγωγών.

To αίτημα δέσμευσης ποσού για ενισχύσεις σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια με 70 ευρώ το στρέμμα έχει αποσταλεί εδώ και ένα μήνα περίπου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι για τις ίδιες καλλιέργειες προβλέπεται αποζημίωση 80 ευρώ το στρέμμα για τις επιτραπέζιες ποικιλίες και 65 ευρώ για τα συμπύρηνα, για καλλιέργειες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω του 30% για ζημιές από βροχοπτώσεις το περασμένο καλοκαίρι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει: 

Καταβάλλεται ενίσχυση 20.000 ευρώ στις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) του προγράμματος LEADER για την προετοιμασία των αναπτυξιακών στρατηγικών
ΥφΑΑΤ Γιώργος Στύλιος: «Με σχέδιο και αποτελεσματικό χρονοπρογραμματισμό αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες που μας προσφέρει το Leader για να στηρίξουμε την Περιφέρεια και τις αγροτικές κοινότητες»

Με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργου Στύλιου, καταβάλλεται ενίσχυση 20.000 ευρώ σε κάθε Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) του προγράμματος LEADER. Η χρηματοδότηση αφορά δαπάνες προετοιμασίας των αναπτυξιακών στρατηγικών που θα επιλέξουν να υποβάλλουν οι εν λόγω ομάδες.

Η απόφαση έρχεται σε  συνέχεια της σχετικής πρόσκλησης 2545/10.10.2022 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία ορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης των Ομάδων Τοπικής Δράσης, καθώς και οι απαραίτητες διαδικασίες για την καταβολή της.

Ενδεικτικά χρηματοδοτούνται δαπάνες διοργάνωσης ενημερωτικών εκδηλώσεων, δαπάνες που συνδέονται με την εκπόνηση της τοπικής στρατηγικής (μελέτες, συμβουλευτικές υπηρεσίες κλπ), καθώς και λειτουργικές δαπάνες Ομάδων Τοπικής Δράσης.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης, ο Υφυπουργός κ. Στύλιος δήλωσε:

«To πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης Leader είναι ένα εξειδικευμένο εργαλείο. Ενισχύει επενδύσεις και έργα υποδομής σε αγροτικές περιοχές. Με σχέδιο και αποτελεσματικό χρονοπρογραμματισμό αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες που μας προσφέρει το Leader για να στηρίξουμε την Περιφέρεια και τις αγροτικές κοινότητες».

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση