Χρειάστηκε τελικά αρκετή πίεση και µπόλικη δουλειά, λόγω της τεράστιας καθυστέρησης που εντοπίζεται στις πρόσφατες πληρωµές του αγροτικού κόσµου, για να πιστωθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 225.000 παραγωγούς µέχρι τις 13 Απριλίου.

Ωστόσο, τα χρήµατα µπήκαν και τώρα περνάµε στο επόµενο στάδιο, που περιλαµβάνει τις συνδεδεµένες στα ζωικά, υπόλοιπα περσινής ενιαίας ενίσχυσης και Βιολογικών του 2022, κάποιες αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ, de minimis και ενισχύσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

 Μάλιστα, σχετικά µε τις επερχόµενες πληρωµές σχετικές ανακοινώσεις έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, µετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίµου. Εν συντοµία, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν να περιµένουν τα εξής:

  1. Αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ
  1. Εκκρεµότητες συνδεδεµένων

Από τις συνδεδεµένες φυτικής παραγωγής, απλήρωτοι είναι οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας, που έχουν λαµβάνειν 56,1 ευρώ το στρέµµα και τεύτλων µε την ενίσχυση στα 80 ευρώ το στρέµµα. Μέχρι το τέλος του µήνα, µαζί µε αυτές δροµολογείται και η πληρωµή των πριµ ζωικής παραγωγής, συνολικού ύψους περί τα 80 µε 85 εκατ. ευρώ.

  1. Περσινά υπόλοιπα

Στις εκκρεµότητες που …. σέρνονται εδώ και αρκετό καιρό είναι και µία συµπληρωµατική πληρωµή της περσινής ενιαίας ενίσχυσης και της προκαταβολής των Βιολογικών για τα οποία δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί οι σχετικές διασταυρώσεις των αρχείων µε τα αντίστοιχα της ΑΑ∆Ε. Σύµφωνα µε δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και σχετική ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών, η πίστωση αυτή θα έχει γίνει µέχρι τις 14 Μαΐου.

  1. Αποζηµιώσεις µέσω de minimis

Μετά το Πάσχα προγραµµατίζεται η καταβολή de minimis 49,9 εκατ. ευρώ στα εξής προϊόντα: Επιτραπέζια σταφύλια Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής (3,1 εκατ. ευρώ), οινοποιήσιµα σταφύλια Τυρνάβου (1,82 εκατ. ευρώ), φασόλια, Γίγαντες Φλώρινας, Καστοριάς (1,59 εκατ. ευρώ), θερµοκήπια Μαραθώνα (1,42 εκατ. ευρώ), σπαράγγια Αλµωπίας (571,5 χιλ. ευρώ), αµύγδαλα 3 κοινοτήτων Μαγνησίας (562,5 χιλ. ευρώ), ζαχαρότευτλα (232,9 χιλ. ευρώ), βοοτρόφοι Βόρειας Εύβοιας (26,9 χιλ. ευρώ) και το µεταφορικό ισοδύναµο 12,5 εκατ. ευρώ για τα νησιά.

  1. Ενισχύσεις λόγω Ουκρανικής κρίσης:

Εν αναµονή έγκρισης από την Κοµισιόν ποσού 30,43 εκατ. ευρώ για µελίσσια (12 εκατ. ευρώ), καπνά Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών (5,69 εκατ. ευρώ), κορινθιακή σταφίδα Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας (4,72 εκατ. ευρώ), αχλάδια Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ηµαθίας (4,70 εκατ. ευρώ), σπαράγγια ΠΕ Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης (2,61 εκατ. ευρώ και κρόκος Κοζάνης (707,5 χιλ. ευρώ).

 

Στήριξη 1,7 εκατ. ευρώ για τα νησιά του Αιγαίου

Μέσα στο μήνα δρομολογείται η πληρωμή της στήριξης που αφορά τα μικρά νησιά του Αιγαίου, μετά και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Ειδικότερα, το ποσό των 1,7 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου πελάγους, για το έτος αιτήσεων ενίσχυσης 2022 (οικονομικό έτος 2023).

Το παραπάνω ποσό θα διατεθεί, σύμφωνα με την ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ως εξής:

α) δαπάνη ύψους 405.900 ευρώ, για την πληρωμή του ΦΠΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης ειδικού καθεστώτος εφοδιασμών,  συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για την πληρωμή ΦΠΑ, για τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης του προγράμματος,

β) δαπάνη ύψους 547.000 ευρώ, η οποία αφορά στη συμπληρωματική εθνική χρηματοδότηση για την ενίσχυση του μέτρου της τοπικής παραγωγής γάλακτος, που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαουρτιού,

γ) δαπάνη ύψους 650.000 ευρώ, η οποία αφορά στην συμπληρωματική εθνική χρηματοδότηση για την ενίσχυση του μέτρου στον τομέα της μελισσοκομίας,

δ) δαπάνη ύψους 97.100 ευρώ, για την πληρωμή των οδοιπορικών εξόδων, εκτός έδρας και εκτός ωραρίου αποζημιώσεων των υπαλλήλων που διενεργούν τους ελέγχους.

Έμειναν οι συνδεδεμένες σταφίδας και τεύτλων

Λίγες µέρες µετά την πληρωµή των δικαιούχων δηµοσιεύτηκαν οι αποφάσεις µε το ύψος των ενισχύσεων για τη βιοµηχανική ντοµάτα, τα συµπύρηνα ροδάκινα, το ρύζι, τη σταφίδα, τα τεύτλα και τα σπαράγγια. Από αυτά, η κορινθιακή σταφίδα και τα τεύτλα δεν πληρώθηκαν. Σύµφωνα µε το ΦΕΚ, τα ποσά είναι:

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση