Σε λειτουργία έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες η βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ, με την εφαρμογή για την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 να έχει ανέβει στο gov.gr και να καθιστά δυνατή την υποβολή αιτήσεων, τουλάχιστον σε ατομικό επίπεδο.

Για την Τετάρτη έχει προγραμματισθεί ένα πρώτο σεμινάριο του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους διαχειριστές των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, όπου αναμένεται να γίνει κατανοητό απ’ όλες τις πλευρές το μέγεθος των αδυναμιών που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και στο σύστημα διαχείρισης των δηλώσεων και παράλληλα να επικοινωνηθούν οι προετοιμασίες που έχουν γίνει από πλευράς Οργανισμού.

Όλα αυτά δεν συνιστούν λόγο για πανηγυρισμούς. Αντίθετα θα πρέπει να κάνει πολλούς εκ των υπευθύνων να προβληματίζονται για το γεγονός ότι κοντεύει να βγει και ο Μάϊος και το σύστημα υποδοχής των δηλώσεων των αγροτών παραπαίει. Την ίδια στιγμή, αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαίωση για τους νοσταλγούς του παρελθόντος, σε ό,τι αφορά την τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όλοι το ξέρουν ότι ο εγκλωβισμός για πολλά χρόνια στην πολυπραγμοσύνη του ενός, δήθεν γνώστη, αποτελεί την κύρια αιτία περιφρόνησης της θέσης των αγροτών. Παράλληλα υπήρξε, συρρίκνωση του Οργανισμού Πληρωμών, εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων, διάρρηξη της γραμμής επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, διάβρωση της διοίκησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μεταφορά εξουσίας σε κάθε είδους ιδιωτικά γραφεία μελετών και υποδοχής δηλώσεων.

Χάθηκε περισσότερο από μια δεκαετία, με τις δηλώσεις να εξελίσσονται σε ψυχοβγάλτη των αγροτών, τα δεδομένα αυτής της διαδικασίας να εμπορευματοποιούνται ποικιλοτρόπως και τις πληρωμές των αγροτών να μην γίνονται ποτέ δίκαια και στην ώρα τους. Μόνο σκουπίδια κάτω από το χαλί και χαραμάδες ιδιότυπης εκμετάλλευσης των κοινοτικών ενισχύσεων.

Το γεγονός ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο, ο μέχρι σήμερα υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, παραμένει βήμα μετέωρο έχει να κάνει με τις ισχυρές αντιστάσεις που συνάντησε από τους προηγούμενους τρόφιμους του ΟΣΔΕ και με την παθογένεια που χαρακτηρίζει γενικότερα τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Είναι καιρός, η μεταρρύθμιση αυτή να ολοκληρωθεί, το gov.gr να δείξει μεγαλύτερη φροντίδα για τις εφαρμογές που αφορούν στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης να πάψει η προτίμηση του ενός (όποιος κι αν είναι αυτός) και η διοίκηση (ΟΠΕΚΕΠΕ και υπουργείου) να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Τις επόμενες ημέρες οι αγρότες θα μπορούν να προσέρχονται στα ΚΥΔ για την προετοιμασία των δηλώσεων, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα η ολοκλήρωση των δηλώσεων θα είναι αδύνατη, ειδικά στις περιπτώσεις που οι εκμεταλλεύσεις είναι σύνθετες και οι πρακτικές που εφαρμόζουν ποικίλες.

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση