Στο ξεκλείδωμα του αποθεματικού κρίσης 2023 ετοιμάζονται να συμφωνήσουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 26 και 27 Ιουνίου, για την κατανομή έκτακτων -εκτός πλαισίου deminimis- ενισχύσεων σε αγρότες που επλήγησαν το τελευταίο εξάμηνο από τα καιρικά μοτίβα.

Οι αξιώσεις της Ελλάδας ανέρχονται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή της αντιστοιχούν από το συνολικό ταμείο των 350 εκατ. της ΕΕ, το οποίο μάλλον θα καλύψει μέρος των αποζημιώσεων που προσδοκούν οι παραγωγοί έπειτα από τις καταστροφές των υπερβολικών βροχοπτώσεων του τελευταίου δίμηνου.

Το αίτημα ξεκίνησε από την Ισπανία τον περασμένο Απρίλιο, με τη χώρα ως γνωστόν πλήττεται από ξηρασία εδώ και πάνω από 30 μήνες σε ορισμένες περιοχές. Στο μεταξύ, με τη γραμμή της Ισπανίας συντάχθηκαν Γαλλία και Ιταλία, με τα τρία κράτη μέλη να καταθέτουν σχετικό αίτημα στο συμβούλιο του περασμένου Μαΐου.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που αποδεσμεύονται τα χρήματα του αποθεματικού κρίσης για την κατανομή έκτακτων ενισχύσεων που δεν υπάγονται στους κοινοτικούς κανονισμούς περί ανταγωνιστικότητας. Για την ακρίβεια, θα είναι η δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία πενταετία. Όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι, πέρυσι τέτοια εποχή αποφασίστηκε η κατανομή 27 εκατ. για την Ελλάδα, για την ενίσχυση αγροτών, οι παραγωγές των οποίων είχαν πληγεί από τα νέα εμπορικά δεδομένα που εισήγαγε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το πλαίσιο όπως είχε συναποφασιστεί πέρυσι στις Βρυξέλλες, έδινε στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να προσαυξήσουν έως και 200% το ποσό αυτό.

Τα χρήματα αυτά μεταφράστηκαν στην ενίσχυση των 70 ευρώ το στρέμμα σε μέλη Ομάδων Παραγωγών και βιοκαλλιεργητές αμπελουργούς στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Ο λόγος είναι ότι οι Βρυξέλλες είχαν εισάγει περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσουν και φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο αυτής της ενίσχυσης θα κληθεί να αναπτύξει και να αποστείλει προς έγκριση στις Βρυξέλλες η καινούρια κυβέρνηση που λογικά θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι ανάγκες ενίσχυσης στην Ελλάδα, όπως διαμορφώνονται μετά από τις υπερβολικές βροχές και υγρασίες του Μαΐου και του πρώτου 20ήμερου του Ιουνίου, είναι μεγάλες και φαίνεται να υπερβαίνουν κατά πολύ τα περίπου 25 εκατ. κοινοτικού χρήματος που εξασφαλίζονται για φέτος, οπότε μένει να φανεί κατά πόσο είναι διατεθειμένη η νέα Κυβέρνηση να διευρύνει με κρατικούς πόρους το ποσό αυτό, ειδικά έπειτα και από το δημοσιονομικό ξεχείλωμα που φαίνεται πως έγινε κατά την προεκλογική περίοδο.

 

Νικηφόρος ο αγώνας της ΕΕ κατά της κλιματικής αλλαγής;

Στο μεταξύ, φαίνεται πως τα αντανακλαστικά της Κομισιόν για τη διαχείριση έντονων καιρικών φαινομένων, υπό την πάντα επίκαιρη -τελευταία- συζήτηση για την κλιματική κρίση, είναι μάλλον αργά. Αυτό θα επιχειρήσει να αναδείξει σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συμβουλίου της ΕΕ που θα δημοσιευθεί και αυτή την ερχόμενη Δευτέρα.

Άδειοι ταμιευτήρες νερού, αποξηραμένο έδαφος, αυξημένος κίνδυνος δασικών πυρκαγιών: αυτή ήταν η εικόνα την άνοιξη του 2023 σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ευρώπη που πλήττονται από σοβαρή ξηρασία . Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο έκδηλες. Για να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή, η ΕΕ θέτει ολοένα περισσότερο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια. Είναι όμως εφικτοί, διερωτάται το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα επιχειρήσει να απαντήσει σε έκθεση του στις 26 Ιουνίου στο κατά πόσο τα 87 δις ετησίως για την περίοδο 2021-2027 θα πιάσουν τόπο.

 

«Η ΕΕ δεσμεύθηκε να δαπανήσει υπέρ της δράσης για το κλίμα τουλάχιστον το 20 % του προϋπολογισμού της για την περίοδο 2014-2020, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 216 δισεκατομμύρια ευρώ. Διαπιστώσαμε όμως ότι πέρσι η συνεισφορά αυτή για τη συγκεκριμένη περίοδο είχε υπερεκτιμηθεί κατά τουλάχιστον 72 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την περίοδο 2021-2027, ο στόχος αυξήθηκε στο 30 % του ενωσιακού προϋπολογισμού ή σε 87 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως. Το ποσό αυτό είναι τεράστιο, πόσο αποδοτικά όμως δαπανάται αυτή η χρηματοδότηση; Οι έλεγχοι σχετικά με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και των συναφών με αυτή τομέων, όπως η γεωργία ή η ενέργεια, βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών μας, τα τελευταία δε χρόνια έχουμε δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό σχετικών εκθέσεων. Στην επόμενη έκθεσή μας, η οποία θα δημοσιευθεί στις 26 Ιουνίου, θα αξιολογήσουμε την μέχρι στιγμής επιτυχία των προσπαθειών της ΕΕ για την ανακοπή της κλιματικής αλλαγής. Θα εξετάσουμε επίσης αν υπάρχουν δείκτες που μετρούν κατά πόσον οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030 μετουσιώνονται σε ουσιαστική δράση.», αναφέρει στην προαναγγελία για την έκθεση του το Ελεγκτικό.

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση