Ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και τις επίμονες πιέσεις των εργολάβων, καλείται να επιλέξει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, έχοντας μάλιστα δώσει μια πρώτη ιδέα των προθέσεών του, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, 7 Ιουλίου.

Ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής ότι έχει πλήρη εικόνα της σημερινής κατάστασης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Αυγενάκης δηλώνει αποφασισμένος να βάλει τάξη στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων, συνεχίζοντας την ένταξη των επίμαχων δραστηριοτήτων στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr.

Στόχος μας είναι ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί εύκολα και άμεσα να εξυπηρετηθεί, να έχει πλήρη εικόνα των συναλλαγών του, να νιώθει ασφάλεια σε κάθε του συναλλαγή και πάνω απ’ όλα να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις κατανομές των πόρων, δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο κ. Αυγενάκης.

Η ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (στη λογική πάντα του gov.gr) και η διασύνδεση – ενοποίηση αυτών με τα αντίστοιχα του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΑ και πιθανώς του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αναμένεται να αποτελέσει τον οδηγό πλεύσης για την εύρυθμη λειτουργία του αγροτικού χώρου και την τόνωση της επιχειρηματικότητας στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει  πλήρης εικόνα της σημερινής κατάστασης του ΟΠΕΚΕΠΕ  –  θα μπει τάξη με άξονα τις ανάγκες κάθε δικαιούχου, συνεχίζοντας την ολοκλήρωση της ένταξης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr, ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί εύκολα και άμεσα να εξυπηρετηθεί, να έχει πλήρη εικόνα των συναλλαγών του, να νιώθει ασφάλεια για τις συναλλαγές που εκτελεί και κυρίως να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις κατανομές.

Για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α) ο κ. Αυγενάκης είπε ότι πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού ύψους 2,5 εκ. € που μεταξύ άλλων θα επιτρέψει στον Γεωπόνο Εκτιμητή να ολοκληρώνει με διαφάνεια και ταχύτητα την αξιολόγηση της ζημίας στο κτήμα του παραγωγού με τον φορητό του υπολογιστή, να καταγράφει και να ενημερώνει τον ΕΛΓΑ επί τόπου και να προϋπολογίζει την έκταση της ζημίας και το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης, ώστε να έχει ο παραγωγός πλήρη και ξεκάθαρη γνώση της υπόθεσής του.

Τέλος σε ότι αφορά στην ψηφιακή στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα, υποστήριξε ότι αποσκοπεί στην ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου και στην ενοποίηση με αυτών του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε όλες οι υποχρεώσεις των αγροτών, να πραγματοποιούνται, μέσω του διαδικτύου, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρίες.

Αναλυτικά οι προγραμματικές δηλώσεις Αυγενάκη για τα παραπάνω θέματα έχουν ως ακολούθως:

  1. Αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Το πρώτο ζήτημα που μου ανέφεραν, μόλις ανέλαβα καθήκοντα, ήταν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα προβλήματα που τις συνοδεύουν. Απευθυνόμενος μέσω υμών σε κάθε δικαιούχο, τους λέω ότι έχω πλήρη εικόνα της σημερινής κατάστασης του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεσμεύομαι ότι θα μπει τάξη με άξονα τις ανάγκες κάθε δικαιούχου.

Δουλεύουμε ήδη με τους συναδέλφους μου για τα επόμενα βήματα συνεχίζοντας την ολοκλήρωση της ένταξης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr, ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί εύκολα και άμεσα να εξυπηρετηθεί, να έχει πλήρη εικόνα των συναλλαγών του, να νιώθει ασφάλεια για τις συναλλαγές που εκτελεί και κυρίως να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις κατανομές.

  1. Μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α)

Η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα. Είναι επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης των κανονισμών ασφάλισης και λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ώστε να μετεξελιχθεί σε έναν σύγχρονο ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος θα είναι σε θέση να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους παραγωγούς, αντανακλώντας τις συνθήκες και τις προκλήσεις του σήμερα και κυρίως του αύριο.

Η μεταρρύθμιση αυτή ισχυροποιεί το εσωτερικό πλαίσιο διακυβέρνησης του ΕΛΓΑ, συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός δίκαιου και διαφανούς συστήματος ασφάλισης για τους παραγωγούς, και ενισχύει την κουλτούρα πρόληψης και ασφάλισης στον αγροτικό τομέα, που υπηρετούν με συνέπεια ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζος, η Διοίκηση και τα στελέχη του.

Γνωρίζοντας πολύ καλά τον διαρκή αγώνα των καλλιεργητών, αποτελεί για εμένα μείζονα προτεραιότητα η ταχεία και άμεση καταγραφή των ζημιών στην παραγωγή και η γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων.

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ απαντά σε αυτή την ανάγκη.

Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού ύψους 2,5 εκ. € που μεταξύ άλλων θα επιτρέψει στον Γεωπόνο Εκτιμητή να ολοκληρώνει με διαφάνεια και ταχύτητα την αξιολόγηση της ζημίας στο κτήμα του παραγωγού με τον φορητό του υπολογιστή, να καταγράφει και να ενημερώνει τον ΕΛΓΑ επί τόπου και να προϋπολογίζει την έκταση της ζημίας και το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης, ώστε να έχει ο παραγωγός πλήρη και ξεκάθαρη γνώση της υπόθεσής του.

  1. Ψηφιακή Γεωργία

Tα επόμενα χρόνια, ο αγροτικός κόσμος της χώρας – όπως και κάθε άλλος κλάδος – θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, τάσεις και απαιτήσεις που είναι ήδη στη ζωή μας.

Η ψηφιακή στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα αποσκοπεί στην ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου και στην ενοποίηση με αυτών του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε όλες οι υποχρεώσεις των αγροτών, να πραγματοποιούνται, μέσω του διαδικτύου, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρίες.

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα Γεωργία Ακριβείας αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, και στηρίζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που προωθούν την εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών για την:

 

 

 

 

 

Πηγή:www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση