Εκτός από το κόστος των εισροών που παρέμεινε πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και τη μείωση ορισμένων τιμών των βασικών γεωργικών προϊόντων, οι γεωργοί της ΕΕ αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν ποικίλες και δύσκολες καιρικές συνθήκες την άνοιξη, με αποτέλεσμα τη μείωση των προβλέψεων απόδοσης και της ποιότητας για διάφορα βασικά γεωργικά προϊόντα. Ωστόσο, στον ορίζοντα εμφανίζονται ορισμένες πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης.

Για παράδειγμα, τα λιπάσματα έχουν γίνει πιο προσιτά μετά την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου. Ενώ εξακολουθεί να είναι πάνω από το γενικό ποσοστό πληθωρισμού, ο πληθωρισμός των ειδών διατροφής στην ΕΕ αρχίζει να σταθεροποιείται. Η έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ, που δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει τις τελευταίες τάσεις και προοπτικές για τις γεωργικές αγορές.

Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα την άνοιξη — ξηρασίες, έλλειμμα βροχής ή υπερβολικές βροχοπτώσεις — είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανθοφορίας, την καθυστερημένη σπορά, τον αυξημένο κίνδυνο παρασίτων ή τη μείωση της διαθεσιμότητας νερού έως την πλήρη καταστροφή των καλλιεργειών στην περίπτωση των σοβαρότερων συμβάντων. Η κατάσταση είναι αντίθετη στις περιφέρειες της ΕΕ.

Η αύξηση του κόστους των εισροών που παρατηρήθηκε στον απόηχο του απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβραδύνεται και μάλιστα αρχίζει να μειώνεται. Ωστόσο, παραμένουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Ορισμένοι γεωργοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις και δυσκολίες ταμειακών ροών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε έκτακτη δέσμη στήριξης ύψους 330 εκατ. EUR. Οι γεωργοί της ΕΕ από το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα επωφεληθούν από αυτή την πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη. Επίσης, και από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, οι οποίοι καλύπτονται από χωριστή ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της αγοράς. Όλες οι χώρες μπορούν να συμπληρώνουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200 % με εθνικούς πόρους. Διάφορα άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας υψηλότερων προκαταβολών, θα πρέπει να στηρίξουν τους γεωργούς που πλήττονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

Η γενική μακροοικονομική κατάσταση της ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανισορροπίες και αβεβαιότητες. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ανέλθει στο 5,4 % το 2023, με τον πληθωρισμό των ειδών διατροφής να συμβάλλει στο 39 % των συνολικών αυξήσεων των τιμών σε επίπεδο καταναλωτή. Αυτό εξακολουθεί να επηρεάζει τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών, ωφελώντας τα εμπορικά σήματα των εμπόρων λιανικής πώλησης και φθηνότερα προϊόντα εντός ή μη της ίδιας κατηγορίας, για παράδειγμα τα πουλερικά έναντι του βοείου κρέατος. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα νωπά οπωροκηπευτικά και τα βιολογικά προϊόντα εξακολουθούν να επηρεάζονται από την ασθενέστερη ζήτηση. Ήταν επίσης ιδιαίτερα δύσκολο για τον αμπελοοινικό τομέα με τη μείωση της κατανάλωσης οίνου, ιδίως για τους ερυθρούς και τους ερυθρωπούς οίνους, και τις χαμηλότερες εξαγωγές σε σύγκριση με το ιστορικό επίπεδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή επέτρεψε πρόσφατα τη χρηματοδότηση της απόσταξης κρίσης για τη στήριξη των οινοπαραγωγών της ΕΕ.

Αροτραίες και εξειδικευμένες καλλιέργειες

Η παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί το 2023/24, κατά 5 % και 8 % αντίστοιχα. Οι εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται, κατά περίπου 6 %, ενώ οι εισαγωγές σιτηρών από την ΕΕ, ιδίως από την Ουκρανία, αναμένεται να μειωθούν κατά 35 % σε σχέση με το ιστορικά υψηλό επίπεδο που παρατηρήθηκε το 2022/23. Αυτό οφείλεται στις συνεχιζόμενες εργασίες για τη βελτίωση των αλυσίδων υλικοτεχνικής υποστήριξης και των υποδομών για τις ουκρανικές εισαγωγές, αλλά και στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής της ΕΕ. Παρόμοια τάση αναμένεται για τις εισαγωγές ή τους σπόρους κράμβης και των ηλιανθόσπορων.

Ο τομέας της ζάχαρης αντιμετωπίζει τιμές ρεκόρ και η παραγωγή λευκής ζάχαρης στην ΕΕ για το 2022/2023 εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη από το 2021/22 κατά 12 %. Ως εκ τούτου, οι εισαγωγές ζάχαρης από την ΕΕ θα μπορούσαν να αυξηθούν. Η παραγωγή της ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά την επόμενη περίοδο εμπορίας με αναμενόμενη αύξηση 15,5 εκατομμυρίων τόνων παρά την καθυστερημένη έναρξη της εκστρατείας σποράς τεύτλων. Η κατανάλωση ζάχαρης στην ΕΕ παραμένει σταθερή, ανεξάρτητα από τις υψηλές τιμές.

Οι υψηλές τιμές έχουν αντίθετο αντίκτυπο στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών με τα φρέσκα ροδάκινα και τα νεκταρίνια να επηρεάζονται αρνητικά (και λόγω της χαμηλότερης ποιότητας), ενώ οι φρέσκες ντομάτες παραμένουν ανεπηρέαστες, επίσης χάρη στη σταθερή εγχώρια διαθεσιμότητα.

Ζωικά προϊόντα

Λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλότερες μέσες τιμές νωπού γάλακτος και το κόστος των εισροών που εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, οι παραδόσεις γάλακτος στην ΕΕ το 2023 θα μπορούσαν να είναι κατά 0,2 % χαμηλότερες από το προηγούμενο έτος, καθώς οι σφαγές είναι πιθανό να επιταχυνθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να εξισορροπηθεί η οικονομική κατάσταση σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Ορισμένες πρώιμες ενδείξεις έχουν ήδη παρατηρηθεί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Οι εξαγωγές αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, βουτύρου και ορού γάλακτος στην ΕΕ αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 33 %, 11 % και 5 % από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2023. Αυτό οφείλεται στην πτώση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστές. Αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην αναμενόμενη ανάκαμψη των εξαγωγών, ιδίως για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη.

Η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ σημείωσε μείωση 3,7 % το πρώτο τρίμηνο του έτους και αναμένεται να μειώσει κατά 1,8 % φέτος. Η μείωση της προσφοράς βοείου κρέατος εξακολουθεί να στηρίζει τις τιμές παραγωγού βοείου κρέατος στην ΕΕ. Η κατανάλωση βοείου κρέατος συνεχίζει να μειώνεται στην ΕΕ με 1,7 % λιγότερο από πέρυσι, στα 10 κιλά κατά κεφαλήν. Ο χαμηλός αριθμός σφαγμένων χοίρων στην αγορά της ΕΕ εξακολουθεί να στηρίζει τις υψηλές τιμές των χοίρων, ενώ η ζήτηση της ΕΕ παραμένει υψηλή. Ωστόσο, η κατά κεφαλήν κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην ΕΕ θα μπορούσε να μειωθεί και να ανέλθει σε περίπου 30,4 kg το 2023.

Σε αντίθεση με τις εξελίξεις στους τομείς του βοείου και χοίρειου κρέατος, που πλήττονται από τη μείωση των αγελών αναπαραγωγής και το ακόμη υψηλό κόστος εισροής (κυρίως ζωοτροφές), η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2,4 % το 2023. Η κατά κεφαλή κατανάλωση πουλερικών στην ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 1 kg, αλλά αυτό δεν αναμένεται να αντισταθμίσει πλήρως τις απώλειες σε άλλα είδη κρέατος και, ως εκ τούτου, η συνολική κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,7 kg (-1 %) το 2023.

 

 

 

 

Πηγή: www.agro24.gr

Αφήστε μια απάντηση