Η µετακίνηση της πρόσκλησης των Νέων Αγροτών για το φθινόπωρο του 2024, επιβεβαιώνει την µετακίνηση των Σχεδίων Βελτίωσης το 2025 και µετά, µε τις αρµόδιες αρχές κατά τα άλλα να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το χρονοδιάγραµµα των προσκλήσεων του ΠΑΑ 2023-2027.

Φαίνεται παράλληλα πως τα περί κατανοµής των διαθέσιµων πόρων για τα Σχέδια Βελτίωσης µε κυλιόµενο τρόπο, δηλαδή σε επαναλαµβανόµενες προκηρύξεις, θα παραµένει «κενό γράµµα» και για αυτήν την περίοδο.

Για την Μετατροπή στη Βιολογική Γεωργία τα πράγµατα ακόµη είναι ρευστά με τις προσδοκίες για μία πρόσκληση εντός του ερχόμενου φθινοπώρου να μην φαίνεται πως θα εκπληρωθούν. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο σενάρια, το πρώτο είναι να εκδοθεί η πρόσκληση πριν τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε του 2024, καθώς δεν δηµοσιεύτηκε προδηµοσίευση ώστε να προλάβουν οι ενδιαφερόµενοι για αιτήσεις από φέτος. Σηµειώνεται πως παραδοσιακά οι προσκλήσεις εκδίδονται Γενάρη ή Φλεβάρη. Το δεύτερο, λέει πως πρώτα θα περιµένουν οι αρµόδιες αρχές να τελειώσουν οι δεσµεύσεις του ΠΑΑ στο σχετικό Μέτρο και µετά θα βγάλουν πρόσκληση τριετείς δεσµεύσεις, δηλαδή το 2025. Από εκεί και πέρα υπάρχει στη νέα ΚΑΠ πρόγραµµα για βιολογική µελισσοκοµία µε 6ετείς δεσµεύσεις, το οποίο µε βάση τους δείκτες που φιλοξενούνται στο στρατηγικό σχέδιο, φαίνεται πως θα προκηρυχθεί το 2024.

Φέτος λοιπόν, το µοναδικό -σχεδόν-σίγουρο πρόγραµµα προς προκήρυξη µοιάζει να είναι η Σύσταση Οµάδων και Οργανώσεων Παραγωγών το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση έως τέλος του µήνα. Βέβαια και άλλες φορές έχει θέσει σε διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ προγράµµατα και έχει περάσει ενάµιση χρόνος έως την πρόσκληση (βλ. Μέτρο 4.1.2 για τα αρδευτικά). Από εκεί και πέρα προγράµµατα όπως είναι π.χ η Μεταποίηση για µεγάλα έργα εκτός απροόπτου δεν αναµένεται εντός του έτους.

Από την άλλη τέλη του 2023 αρχές του νέου έτους αναµένονται οι προκηρύξεις των ιδιωτικών επενδύσεων στα πλαίσια των Leader, που είναι το µόνο πρόγραµµα που µοιάζει να έχει µπει σε ράγες.

Προφανώς, εντός του Αυγούστου θα πρέπει να εκδοθεί και η πρόσκληση της εξισωτικής αποζηµίωσης για το έτος 2023, µε τους παραγωγούς να µην περιµένουν πάντως ιδιαίτερες διαφορές σε σχέση µε το περασµένο πρόγραµµα.

Παράλληλα αναµένεται η επίσηµη πρόσκληση για την ετήσια παράταση του προγράµµατος ώστε να καλυφθεί το έτος δέσµευσης 2023. Η νέα πρόσκληση για 5ετείς δεσµεύσεις αναµένεται από του χρόνου.

Για άλλα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα όπως π.χ το Κοµφούζιο (νέες εντάξεις), προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποιος προγραµµατισµός για φέτος.

 

 

 

Πηγή:www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση