Στη διαγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών που οργανώνει τη Δευτέρα 31 Ιουλίου η ΕΑΣ Βόλου, μεταφέρεται το ενδιαφέρον για την πορεία της αγοράς στο σκληρό σιτάρι, μετά τις πετυχημένες «δημοπρασίες» που έφεραν εις πέρας, κατ’ αρχήν η ΕΑΣ Ορεστιάδας και στη συνέχεια η ΕΑΣ Διδυμοτείου – Έβρου.

Με την καθαρή τιμή παραγωγού στις δύο παραπάνω περιπτώσεις να φθάνει μέχρι τα 36 λεπτά το κιλό, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στο Βόλο, εφόσον κινηθεί σε ανάλογα επίπεδα, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι η αύξηση των τιμών δεν είναι παροδική και δεν αφορά μόνο στα καλά σιτάρια μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Σημειωτέον ότι στη Θεσσαλία, μέχρι και τελευταία, το ιδιωτικό εμπόριο επέμενε να μην ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και με τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησαν οι επιτυχημένες δημοπρασίες του Έβρου. Μ’ αυτή την έννοια, εφόσον ο διαγωνισμός της ΕΑΣ Βόλου πάει καλά, το 30 με 35 της περασμένης εβδομάδας θα γίνει ακόμα και για μεμονωμένες πράξεις 35 plus. Φυσικά, όλα εξαρτώνται και από την ποιότητα του προϊόντος. Αυτές οι τιμές αναφέρονται σε σιτάρια που διεκδικούν με αξιώσεις την πρώτη ποιότητα.

Στα 40 λεπτά το κιλό, φθάνει η τιµή που προσφέρεται αυτή τη στιγµή για σκληρό σιτάρι άριστης ποιότητας σε γνωστό µεγάλο παραγωγό της Μακεδονίας, το όνοµα του οποίου έχει στη διάθεσή της η Agrenda, χωρίς ωστόσο η προσφορά αυτή να καταλήγει σε πράξη.

Στα πιο χειροπιαστά της τελευταίων ηµερών είναι η πώληση της ΕΑΣ ∆ιδυµοτείχου – Έβρου µε 380 ευρώ ο τόνος και φυσικά η νέα άνοδος της Φότζια κατά 20 ευρώ στα 420 ευρώ ο τόνος. Ανοδικό σήµα έδωσαν στην αγορά και οι εκτιµήσεις ότι οι αποδόσεις του Καναδά το σκληρό σιτάρι θα είναι µικρότερες των αναµενόµενων τουλάχιστον κατά µισό εκατ. τόνους (4,1 αντί 4,5-5 εκατ. τόνους).

Η ψύχραιµη ανάλυση δείχνει πάντως ότι σήµερα έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις τιµές παραγωγού, το οποίο δεν ξέρουµε πόσο µπορεί να κρατήσει. Κι αυτό γιατί, τα καλά σκληρά σιτάρια του Έβρου έφυγαν,   ο ρόλος των αντίστοιχων οργανώσεων έχει  ολοκληρωθεί, ο Αύγουστος είναι γενικά µήνας περιορισµένων πράξεων και τον Σεπτέµβριο, πολλά ή λίγα, έρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά και τα Καναδέζικα σιτάρια.

Επιπλέον, όπως και να έχουν τα πράγµατα, κάποιοι «διάδροµοι αλληλεγγύης» θα ανοίξουν για τα ουκρανικά σιτηρά, µε βάση τις πρωτοβουλίες που αναλαµβάνουν οι Βρυξέλλες, κάτι που θα επηρεάσει αν µη τι άλλο το κλίµα στις αγορές σιτηρών διεθνώς.

Από την άλλη πλευρά, όπως ήδη αναφέρθηκε, στα 420 ευρώ ο τόνος «σκαρφάλωσε» για το σκληρό σιτάρι ο δείκτης της Φότζια στην Ιταλία, µε τις καιρικές συνθήκες στους µεγάλους σιτοβολώνες του πλανήτη να µην αφήνουν περιθώρια υποχώρησης, κάτι που αποτυπώνεται τις τελευταίες εβδοµάδες σε όλες τις αγορές αγροτικών εµπορευµάτων. Στην εγχώρια αγορά πάντως, όλοι ζουν στον απόηχο της δηµοπρασίας που έγινε πριν από δέκα µέρες περίπου στην Ορεστιάδα από την τοπική Ένωση και η οποία έδωσε 367 ευρώ ο τόνος ή 34,5 λεπτά το κιλό καθαρά για τον παραγωγό. Στην τιµή αυτή η εν λόγω συνεταιριστική οργάνωση προσέθεσε άλλα 4 λεπτά για τους 2.000 περίπου τόνους που θα διατεθούν για σποροπαραγωγή. Ακολούθησε η πώληση 4.000 τόνων σκληρού σίτου µε τιµή 380 ευρώ ο τόνος την Πέµπτη 27 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η ΕΑΣ ∆ιδυµοτείχου – Έβρου, επισηµαίνοντας ότι η τελική εκκαθάριση για τους παραγωγούς θα είναι στα 36 λεπτά το κιλό. Βεβαίως σε επικοινωνία που είχε η Agrenda µε τον πρόεδρο της Ένωσης, Αξιώτη Καµπρούδη, ο τελευταίος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτοµέρειες για την πώληση, ούτε να αποκαλύψει ποιος είναι ο εµπορικός οίκος στον οποίο διατέθηκε τελικά η παραπάνω ποσότητα σκληρού σίτου.

Στην ανακοίνωση της ΕΑΣ ∆ιδυµοτείχου – Έβρου αναφέρονται τα εξής:

«Μετά από πολλές προσπάθειες και αναµονή για την πώληση των σιτηρών εσοδείας 2023, καταφέραµε για τους παραγώγους  της Ένωσης µας  να πετύχουµε   και φέτος  την µεγαλύτερη τιµή σκληρού σίτου εσοδείας 2023 στα 380 ευρώ τον τόνο επ’ αυτοκίνητου για την ποσότητα των 4.000 τόνων σκληρού σίτου. Η ΕΑΣ ∆ιδυµοτείχου – Έβρου θα πληρώσει τον παραγωγό για το σκληρό σίτο 360 ευρώ ο τόνος (36 λεπτά το κιλό). Στην τιµή δεν συµπεριλαµβάνεται ο ΦΠΑ».

Σ’ αυτό το κλίµα, οι µεµονωµένοι παραγωγοί βρίσκονται σε συνεχείς επαφές µε τους εν δυνάµει αγοραστές, προκειµένου να εξακριβώσουν πως «διαχέεται» η επιτυχία της Ορεστιάδας στην υπόλοιπη Ελλάδα και φυσικά στις διαπραγµατεύσεις των παραγωγών µε τα τοπικά δίκτυα παραλαβής και διακίνησης των σιτηρών.

Αστάθµητος παράγοντας ο Καναδάς

Με την ευρωπαϊκή παραγωγή να έχει ήδη καταγράψει µεγάλες απώλειες στο σύνολο των χωρών που παρουσιάζουν σηµαντική δραστηριότητα στο σκληρό σιτάρι, το ενδιαφέρον των αναλυτών µεταφέρεται στην άλλη πλευρά του ωκεανού και ειδικότερα στον Καναδά, τον µεγαλύτερο παραγωγό σκληρού παγκοσµίως.

Κάτι παραπάνω από ένα µήνα πριν αρχίσει ο θερισµός στη χώρα της Βόρειας Αµερικής, η εικόνα για ιδιαίτερα καλή παραγωγή που µετέδιδαν µέχρι πριν από λίγο καιρό οι εκτιµήσεις, έχει δώσει τη θέση της σε έναν προβληµατισµό για τις επιπτώσεις της πρόσφατης ξηρασίας που επικράτησε σε κρίσιµες περιοχές και της αβεβαιότητας για το πως θα εξελιχθούν τα πράγµατα µέχρι τις αρχές Σεπτεµβρίου. Χαρακτηριστικό αυτής της αβεβαιότητας είναι και το γεγονός ότι κάποιοι από τους τροχιοδείκτες της συγκεκριµένης αγοράς δεν ανανεώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, ενδεχοµένως για να µην εντείνουν την αναστάτωση που έχει δηµιουργηθεί στις διεθνείς αγορές.

Αύξηση έως 15% στις τιμές σιτηρών βλέπει το ΔΝΤ ελέω Ρωσίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η έξοδος της Ρωσίας από μια συμφωνία που επιτρέπει τις ουκρανικές εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών κατά 10-15%, ωστόσο, όπως λέει, συνεχίζει να αξιολογεί την κατάσταση.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα ήταν «πολύ καθοριστική» για τη διασφάλιση άφθονων προμηθειών σιτηρών από την Ουκρανία, χαλαρώνοντας τις πιέσεις στις τιμές στα τρόφιμα. Η αναστολή του πιθανότατα θα ασκούσε ανοδική πίεση στις τιμές, εκτίμησε. «Εξακολουθούμε να αξιολογούμε πού θα προσγειωθούμε, ωστόσο μια αύξηση στο εύρος από 10 έως 15% στις τιμές των σιτηρών είναι μια λογική εκτίμηση», είπε.

Η Ρωσία τερμάτισε τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα -σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σύναψή της-, ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων και κλιμακώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή. Η κίνηση θέτει σε κίνδυνο μια βασική εμπορική οδό από την Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους μεταφορείς σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινά η επόμενη συγκομιδή.

Σημειωτέον, το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από την πρωτοβουλία, θα πλήξει περιοχές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αποστολές από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας. Μια συμφωνία, που αποδείχθηκε σημαντικός παράγοντας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Παίζει σενάριο για ουκρανικά σιτηρά μέσω Βουλγαρίας;

Τη µεταφορά ουκρανικών σιτηρών στην Ελλάδα µέσω σιδηροδρόµου συζήτησαν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ και ο Έλληνας οµόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediapool, επικαλούµενο τον Ντένκοφ. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, βουλγαρικά τρένα θα φόρτωναν ουκρανικά σιτηρά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουµανίας και θα τα µετέφεραν στο ελληνικό λιµάνι της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, όπως σηµείωσε το πρακτορείο, δεν είναι σαφές εάν η Βουλγαρία διαθέτει τις απαραίτητες µεταφορικές ικανότητες καθώς οι κρατικοί σιδηρόδροµοί της υποφέρουν από έλλειψη ατµοµηχανών και φορτηγών βαγονιών.

Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, έχει αρχίσει να αναπτύσσει τις σιδηροδροµικές της γραµµές που ενδιαφέρουν τη Βουλγαρία, σχολίασε η Mediapool.

Οι συνοµιλίες αυτές έρχονται µετά την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, τερµατίζοντας ουσιαστικά τη συµφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα ακόµη και εν µέσω της συνεχιζόµενης πλήρους κλίµακας εισβολής. Υπενθυµίζεται ότι η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσµο και η συµφωνία, µε τη µεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2022, έπαιξε κρίσιµο ρόλο στη σταθεροποίηση των τιµών των τροφίµων παγκοσµίως.

Η ΕΕ υποσχέθηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα µέσω των λεγόµενων «λωρίδων αλληλεγγύης», που δηµιουργήθηκαν τον Μάιο του 2022 για να βοηθήσουν το Κίεβο στη µεταφορά των προϊόντων του.

Σύµφωνα µε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι λωρίδες αλληλεγγύης διευκόλυναν την εξαγωγή περισσότερων από 45 εκατ. τόνων σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και άλλων προϊόντων µέχρι στιγµής.

Την ίδια ώρα και η Κροατία πρόσφερε το σιδηροδροµικό της δίκτυο και τα λιµάνια της στην Αδριατική Θάλασσα ως εναλλακτική διαδροµή για τα ουκρανικά σιτηρά. Ωστόσο, πέντε µέλη της ΕΕ, συµπεριλαµβανοµένης της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Ρουµανίας και της Βουλγαρίας ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να παρατείνουν την απαγόρευση πώλησης ουκρανικών προϊόντων σιτηρών σε αυτές τις χώρες τουλάχιστον µέχρι το τέλος του 2023.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε την απαγόρευση του σιταριού, του καλαµποκιού, της ελαιοκράµβης και των ηλιόσπορων για να «απαλύνει τα υλικοτεχνικά προβλήµατα» που σχετίζονται µε αυτά τα αγαθά στις πέντε χώρες. Η απαγόρευση παρατάθηκε στις 5 Ιουνίου και λήγει στις 15 Σεπτεµβρίου.

Σύµφωνα µε τον Πολωνό πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki, τα µέλη της Κεντρικής Ευρώπης της ΕΕ θα επιτρέψουν ωστόσο τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών µέσω της επικράτειάς τους αλλού.

Εν τω µεταξύ, την Τρίτη 25 Ιουλίου, οι τιµές του σιταριού βρέθηκαν σε υψηλό πέντε µηνών καθώς οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών λιµανιών που µεταφέρουν τα σιτηρά εντάθηκαν. Όπως µετέδωσαν οι Financial Times, τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού που διαπραγµατεύονται στο Σικάγο, αυξήθηκαν έως και 2,6%, στα 7,7725 δολάρια ανά µπουσέλ, στο πιο υψηλό σηµείο τους από τα µέσα του περασµένου Φεβρουαρίου.

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση