Πρωτοφανή επίπεδα βροχής, συνολικά πάνω από 500mm, αναμένονται μέχρι το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, η οποία «σαρώνει» τη χώρα προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους μετεωρολόγους, ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλίας. Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και κεραυνικά φαινόμενα συνθέτουν το σκηνικό της πολιορκίας των επόμενων ωρών.

Το φαινόμενο θα παρουσιάσει ραγδαιότητα και διάρκεια στη Μαγνησία, στη Φθιώτιδα, στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βάζοντας σε μια ακραία δοκιμασία καλλιέργειες όπως καλαμπόκια και βαμβάκια στη στην Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, οπορώνες και ελαιώνες στη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα και την Πελοπόννησο.

Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα-Βόλος

Σημειώνεται πως λόγω της κακοκαιρίας η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστή η γραμμή Λάρισα – Βόλος καθώς σύμφωνα με την αστυνομία η οδική πρόσβαση είναι ανέφικτη λόγω ακραίων φαινομένων.

Κεραυνοί και μεγάλος όγκος νερού

 

Κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά. Η περιοχή της Ζαγοράς και της Μαγνησίας περιλαμβάνονται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

 

Την Τετάρτη 6/9 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως αύριο το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

 

Στο έδαφος οι ελιές στην Ηλεία

Το πρώτο πέρασμα της κακοκαιρίας προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες της ελιάς, αλλά και σε άλλα είδη. Σύμφωνα με το ilialive.gr, «χτυπήθηκαν» τα χωριά Λούβρο, Υψηλόν και Βασιλάκι. Για πρωτοφανούς έντασης φαινόμενο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος των Γεωπόνων Ηλείας Τάσος Τσάκωνας, καθώς όπως σημείωσε η χαλαζόπτωση ήταν τόσο πυκνή που είχε περιορίσει στο απόλυτο την ορατότητα. Σε ό,τι αφορά τα δέντρα, είτε πρόκειται για ελιές, είτε για άλλα καρποφόρα, σημείωσε πως όλα ραβδίστηκαν με μεγάλη ένταση από το χαλάζι.

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση