Αναβρασµός επικρατεί τις τελευταίες ηµέρες στους κόλπους Θεσσαλών βαµβακοπαραγωγών, αφού φήµες θέλουν τις αρχές να συγκλίνουν σε µια αποζηµίωση ύψους 250 ευρώ ανά στρέµµα για τα πνιγµένα χωράφια, τιµή που µόλις και µετά βίας καλύπτει το κόστος καλλιέργειας, σε µια χρονιά κατά την οποία το σύσπορο θα µπορούσε να πληρωθεί µέχρι και µε 67-68 λεπτά, σε µερικές εβδοµάδες.

Με άλλα λόγια, η καλλιέργεια βάµβακος διαµόρφωνε φέτος στα χωράφια του κάµπου τζίρους 400 ευρώ ανά στρέµµα βάσει των διεθνών τιµών και των αποδόσεων που ανέµεναν οι παραγωγοί πριν τη σφοδρή κακοκαιρία.

Στον απόηχο αυτών των φηµολογιών, συναντήσεις που είχαν Θεσσαλοί βουλευτές µε καλά οργανωµένους παραγωγούς, κινήθηκαν στη βάση µιας αποζηµίωσης κοντά στα 300 ευρώ το στρέµµα, ποσό που επί της ουσίας περιλαµβάνει το κόστος παραγωγής καθώς και τα έξοδα ενοικίασης της γης, αφήνοντας ξανά εκτός πλάνου τα διαφυγόντα κέρδη.

Σηµειώνεται πως οι συζητήσεις γίνονται στη βάση του να εξασφαλισθεί µε κάποιους ελιγµούς και η ειδική ενίσχυση βάµβακος, ωστόσο ακόµα και έτσι, οι τοπικοί βουλευτές αδυνατούν να χρυσώσουν το χάπι σε παραγωγούς, ειδικά σε περιοχές γύρω από την Κάρλα, όπου ολόκληρα χωριά µαζί µε 200.000 στρέµµατα γης, που αξιοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για καλλιέργεια βάµβακος, βρίσκονται σκεπασµένα µε 1,5 έως και 10 µέτρα νερό.

Γύρω από τις αστοχίες στα ποσά ενίσχυσης που επεξεργάζονται οι ιθύνοντες, αντίστοιχες διαµαρτυρίες εκφράζονται και από κτηνοτρόφους. Συγκεκριµένα, ο λογαριασµός αποζηµιώσεων του ΕΛΓΑ για τα χαµένα αιγοπρόβατα, δεν λαµβάνει υπόψιν τόσο τις ανατιµήσεις στα λειτουργικά έξοδα των µονάδων όσο και την ενισχυµένη αξία που αποκτά την τελευταία τριετία το κρέας και το γάλα. Σύµφωνα µε την τελευταία αναθεώρηση του ΕΛΓΑ στις 4/5/2023 οι τιµές που αποζηµιώνουν τη φυτική παραγωγή είναι ανάλογες µε την πενταετία 2017-2021 και του ζωικού κεφαλαίου ανάλογες µε τις τιµές του 2010 υποστηρίζουν στον Σύνδεσµο Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

«Η αποζηµίωση µιας βελτιωµένης προβατίνας είναι 195 ευρώ. Αν η µέση τιµή σφάγιού προβάτου σήµερα είναι 4,7 ευρώ το κιλό, µια προβατίνα 35 κιλών αποφέρει 164,5 ευρώ. Αν η προβατίνα γεννούσε ένα αρνί σε 20-30 ηµέρες βάρους 10 κιλών σφάγιο µε µέση τιµή 8 ευρώ, θα κόστιζε 80 ευρώ. Σύνολο 244,5 ευρώ. Το γάλα κάθε πρόβατου που χάνει ο παραγωγός µε µέσο όρο παραγωγής τα 300 κιλά και µέση τιµή 1,6 ευρώ το κιλό  φτάνει τα 480 ευρώ και από το ζωικό κεφάλαιο 244,5 ευρώ. Σύνολο δηλαδή 724,5 ευρώ» αναφέρεται µεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ΣΕΚ.

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση