Αποζημίωση 85 ευρώ για κάθε πρόβατο ή αίγα, 180 το στρέμμα για τη βαμβακοκαλλιέργεια και 160 το στρέμμα για την καλλιέργεια καλαμποκιού, προβλέπει ο μέχρι στιγμής κυβερνητικός σχεδιασμός για τους πληγέντες της Θεσσαλίας, ενημέρωση η οποία σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από τους αγρότες του κάμπου.

Πιο συγκεκριμένα, στα 85 ευρώ το ζώο, ανεξαρτήτως ράτσας, ορίζεται, όπως όλα δείχνουν η αποζημίωση για πρόβατα και αίγες η απώλεια των οποίων δηλώθηκε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρή αντίδραση από τους κατόχους οργανωμένων κτηνοτροφικών μονάδων εντατικής μορφής, κι αυτό γιατί, το κόστος αγοράς των βελτιωμένων γαλακτοφόρων ζώων εισαγωγής, είναι πολλαπλάσιο του παραπάνω ποσού.

Η παραπάνω ενημέρωση προκαλεί μεγάλες εντάσεις ακόμα και μεταξύ των ίδιων των κτηνοτρόφων, καθώς, όπως υποστηρίζουν πολλοί εξ αυτών, οι οργανωμένες μονάδες υποχρεώνονται να είναι ακριβείς στα ζώα που δηλώνουν στα μητρώα του ΕΛΓΟ, άρα δύσκολα θα βρεθούν με περισσότερα εν όψει των αποζημιώσεων, ενώ δεν γίνεται πάντα το ίδιο με τις μονάδες ελευθέρας βοσκής και τους υποτυπώδεις στάβλους με μικρά και ντόπια ζώα, όπου η παραπλάνηση των αρχών γίνεται ευχερέστερα.

Ήδη έχουν γίνει σχετικές αναφορές από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας και του ίδιου του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, ωστόσο, οι επισημάνσεις αυτές μένουν  επισημάνσεις, από τη στιγμή που οι ίδιες οι αρχές επέλεξαν να μην μπουν στη διαδικασία επί τόπου καταγραφής των απωλειών (γρήγορη αποκομιδή για λόγους υγείας) και κινούνται βάσει των δηλωμένων στα αντίστοιχα μητρώα του ΕΛΟΓΑΚ, του ΟΣΔΕ και του ΕΛΓΑ.

Οι πληροφορίες πάντως, θέλουν τις πραγματικές απώλειες να απέχουν πολύ από τις μονάδες ζώων που είναι δηλωμένες στα αντίστοιχα μητρώα, πράγμα το οποίο οδηγεί τις αποζημιώσεις σε λάθος κατεύθυνση, δικαιώνοντας επί της ουσίας εκείνους οι οποίοι επί σειρά ετών παρανομούν εις βάρος των κοινοτικών ταμείων.

Σοβαρές ενστάσεις στις τάξεις των παραγωγών δημιουργεί και ο τρόπος αποζημίωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, όπου δείχνει να προκρίνεται η ενιαία στρεμματική ενίσχυση των 180 ευρώ το στρέμμα (όταν οι παραγωγοί διεκδικούν 250 ευρώ το στρέμμα συν το κόστος του ενοικίου), πράγμα το οποίο αδικεί, όπως είναι φυσικό τους καλλιεργητές που είχαν φροντίσει καλά την καλλιέργειά τους, είχαν προβεί σε μεγάλες δαπάνες αγοράς αγροτικών εφοδίων και ανέμεναν σε λίγες μόνο μέρες μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις. Η οριζόντια πολιτική αποζημιώσεων την οποία φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση, με βάση το γνωστό δόγμα, από λιγότερα σε περισσότερους, έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις των επιμελών παραγωγών, οι οποίοι αισθάνονται βαθύτατα αδικημένοι. Το ίδιο ισχύει κατ’ αντιστοιχία βέβαια και για τις καλλιέργειες καλαμποκιού.

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει τέλος ο τρόπος με τον οποίο μοιράζεται μέχρι στιγμής η ενίσχυση αρωγής των 6.000 ευρώ για αντικατάσταση οικοσκευής, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες που θέλουν την αποζημίωση αυτή να φθάνει και σε κεφαλοχώρια οι κατοικίες των οποίων που δεν έχουν υποστεί ζημίες. Η large (ευρύχωρη) αντιμετώπιση επί του θέματος από κυβερνητικούς αξιωματούχους, συνδέεται, όπως όλα δείχνουν, με τις κομματικές διασυνδέσεις που υπάρχουν και βεβαίως με την προσπάθεια επηρεασμού καθοδηγητών της κοινής γνώμης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με στόχο ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

 

 

 

 

Πηγή:www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση