Όλα έτοιμα για την προκαταβολή του τσεκ δηλώνουν τις τελευταίες ώρες οι τεχνοκράτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς φαίνεται να έχουν αποδώσει οι ασκήσεις επί χάρτου, δηλαδή οι εικονικές πληρωμές στο ηλεκτρονικό σύστημα και μέχρι το πρωί της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου, παραδίδεται η σχετική εντολή στην Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για συγχρονισμό της βάσης δεδομένων του gov.gr με τα πληροφορικά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους ιθύνοντες να φιλοδοξούν ότι θα καταστεί τελικά δυνατή μια καλή πληρωμή. Δηλαδή μια πληρωμή που θα προσεγγίζει και σε ατομικό επίπεδο, επομένως για τον κάθε δικαιούχο αγρότη το 70% της βασικής ενίσχυσης, κατανέμοντας ανάλογα το ποσό των 510 εκατ. ευρώ περίπου που προβλέπεται να διατεθεί συνολικά σ’ αυτή τη φάση με τη μορφή προκαταβολής.

Αρμοδίως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό της βασικής ενίσχυσης με βάση τη νέα ΚΑΠ για το 2023, υπολογίζεται σ’ αυτή τη φάση τη φάση περί τα 800 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η προκαταβολή θα είναι 560 με 550 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν απ’ αυτό το ποσό οι αλλαγές που επέρχονται από εγκαταλείψεις δικαιωμάτων, μεταβιβάσεις κ.α. το καθαρό ποσό δεν θα είναι μεγαλύτερο των 510 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο ποσό που μοιράστηκε πέρυσι ήταν 657 εκατ. ευρώ και άρα λείπουν από το «πανέρι» περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Από το στοιχείο αυτό και μόνο γίνεται φανερό ότι ανεξάρτητα από το πόσο ακριβής θα είναι, η φετινή προκαταβολή δύσκολα θα ικανοποιήσει τον αγροτικό κόσμο, μιας και το συνολικό ποσό θα είναι ιστορικά το χαμηλότερο που έχει μοιρασθεί ως προκαταβολή και με δεδομένο ότι ο αριθμός των δικαιούχων δεν αλλάζει θεαματικά, τα χρήματα που θα δουν να πιστώνονται στο λογαριασμό τους οι παραγωγοί θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα απ’ αυτά που συνήθως περιμένουν.


Υπομονή ως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου για την προκαταβολή του τσεκ μαζί με μεταβιβάσεις, άρχισαν οι εικονικές πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ

Άρχισαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι «δοκιμαστικές πληρωμές» εν όψει της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (τσεκ) κανείς ωστόσο δεν είναι σε θέση μέχρι αυτή τη στιγμή να διαβεβαιώσει για τον ακριβή χρόνο της σχετικής πίστωσης στους λογαριασμούς των αγροτών, με το σύνολο των παραγόντων του χώρου να ταμπουρώνονται πίσω από την αιωρούμενη εντολή Αυγενάκη, η προκαταβολή να γίνει μέχρι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. Βέβαια, κανείς δεν δείχνει σίγουρος επ’ αυτού, ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον οποίο επικοινώνησε το Agronews.
Πιο συγκεκριμένα, στην επικοινωνία μας ο κ. Σημανδράκος υποστήριξε ότι ο στόχος της Παρασκευής παραμένει στο πλάνο, καθώς έχουν αρχίσει, όπως είπε οι «δοκιμαστικές πληρωμές» στο μηχανογραφικό σύστημα του Οργανισμού. Βεβαίως, όπως ο ίδιος δήλωσε, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την όλη διαδικασία και ειδικότερα το χρόνο πίστωσης των ενισχύσεων στους λογαριασμούς των αγροτών.
Κινητικότητα γύρω από το όλο θέμα έχει δημιουργήσει και μια ανάρτηση σε ιστοσελίδα εταιρείας συμβούλων στην οποία αναφέρεται το εξής:
«Μετά από ενημέρωση από το γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρωθούν μαζί με την προκαταβολή στο τέλος του μήνα».

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση