Το μόνο βέβαιο είναι ότι η φετινή πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων, η λεγόμενη προκαταβολή του τσεκ εξελίχθηκε σε ναυάγιο.

Το Agronews, από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 27 Οκτωβρίου, έχει καταγράψει με σαφήνεια τους λόγους αυτού του ναυαγίου.

Σε μια χρονιά που εφαρμόζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η Ελλάδα βρέθηκε παντελώς απροετοίμαστη. Έτσι κι αλλιώς η νέα ΚΑΠ προβλέπει μια οριζόντια μείωση των άμεσων ενισχύσεων της τάξεως του 20% περίπου.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Διαπιστώνεται περίτρανα ότι υπήρξε παντελής έλλειψη προετοιμασίας των κανόνων της νέας ΚΑΠ και ειδικότερα των θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν στην Αναδιανεμητική Ενίσχυση και το νέο πρασίνισμα (eco-schemes).

Την ίδια στιγμή, η γενικευμένη εφαρμογή του Monitoring άφησε εκτός πληρωμής δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς κι αυτό, παράλληλα με κάποιες εγγενείς αδυναμίες των ίδιων των δικαιούχων, σχετίζεται βεβαίως με τις χρόνιες παθογένειες της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και του τρόπου, όπως και του χρόνου. υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Σχεδόν μια 20ετία από την πρώτη περίοδο εφαρμογής του συστήματος  των δικαιωμάτων άμεσων ενισχύσεων που θεσπίστηκαν το 2003, η χώρα δεν έχει βρει ένα αξιόπιστο σύστημα, υποβολής, παραλαβής, ελέγχου και επικύρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ, έτσι ώστε, όλα τα υπόλοιπα να γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 1,2 δις ευρώ (σχεδόν 80 εκατ. ευρώ το χρόνο) από χρήματα των παραγωγών και του κράτους, χωρίς η Ελλάδα να έχει στη διάθεσή της ένα λειτουργικό σύστημα δηλώσεων και μια εύχρηστη και αποτελεσματική βάση δεδομένων. Σε ποια άλλη χώρα θα είχε συμβεί αυτό και η υπόθεση θα περνούσε απαρατήρητη από τις δικαστικές αρχές;

Στη δικαιοσύνη παραπέμπει τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Αυγενάκης ζητώντας την παραίτησή της

Σε αντιστάθμισμα όλων αυτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, διέρρευσε στον τύπο την απόφασή του να ζητήσει την παραίτηση των μελών του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, μιλώντας στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, διευκρίνησε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως σκοπεύει να στείλει σχετικό φάκελο στην εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα.

Νωρίτερα, σε τηλεγράφημα από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται πηγές του υπουργείου, αναφέρεται πως η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις τελευταίες πληρωμές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απόφαση αυτή, έχει σχέση εκτός από τις δυσλειτουργίες στην τελευταία πληρωμή και με έγγραφα διοικητικών αρχών που έχουν εντοπίσει σοβαρά προβλήματα τα οποία εκθέτουν τον Οργανισμό – και κατ’ επέκταση τη χώρα- εντός κι εκτός συνόρων.

Μια δεύτερη βερσιόν τεκμηρίωσης επί του θέματος από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, αφήνεται να εννοηθεί ότι η έκθεση της χώρας για την οποία μιλούν στο υπουργείο, γίνεται ενώπιον των ευρωπαϊκών αρχών «σε νομικό και οικονομικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι αιχμές κατά της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αφήσει, ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης και περί τα μέσα Οκτωβρίου, όταν δήλωνε στο πλαίσιο επίσκεψής του στα γραφεία της ΕΑΣ Δράμας, ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥπΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο». 

Χωρίς να υπάρχει αμφιβολία για τις ευθύνες της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ότι αφορά τον μέχρι σήμερα χειρισμό της κατάστασης στο θέμα των πληρωμών, είναι βέβαιο ότι μια παραίτηση αυτής της μορφής και υπό τις παρούσες περιστάσεις δεν λύνει τα μεγάλα και κακοφορμισμένα θέματα της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων από τις εγχώριες αρχές.

Ενδεχομένως τα πράγματα να γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα, αν ληφθεί υπόψη ότι ο διορισμός τουλάχιστον δύο μελών του προεδρείου του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή του προέδρου, Βαγγέλη Σημανδράκου και του αντιπροέδρου Κυριάκου Μπαμπασίδη, έχουν γίνει με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και με ορίζοντα 5ετίας.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν δείχνει διατεθειμένος να ανταποκριθεί στην «εντολή» Αυγενάκη να παραιτηθεί και ότι θα κάνει χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων επ’ αυτού.

Θέμα τίθεται βεβαίως και με άλλες θέσεις μελών του Δ.Σ. όπως είναι ο εκπρόσωπος των Εργαζόμενων στον Οργανισμό, Παναγιώτης Καρλατήρας και ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, Ευθύμιος Σπυρίδης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση