Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητική βούληση εκφράσθηκε με σαφήνεια στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, εξαιρώντας τους αγρότες από ένα ελάχιστο ποσό φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο θεσπίσθηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δημοσιεύματα με πρόσβαση στην επίσημη ενημέρωση, συνεχίζουν να καλλιεργούν το έδαφος για καθιέρωση αντίστοιχου ορίου και στους αγρότες.

Το πιθανότερο είναι ότι ορισμένοι εκ των ιθυνόντων δεν αντιλαμβάνονται ότι οι αγρότες, ανεξαρτήτως όλων των άλλων, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η ιδιαιτέρως σύνθετη (ειδικά τα τελευταία χρόνια) επιχειρηματική δραστηριότητα την οποία ασκούν οι αγρότες, είναι εξόχως εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες και επηρεάζεται σοβαρά απ’ αυτές, αποτελεί πρόσθετο λόγο για τον οποίο δεν δύναται να εφαρμόζονται οριζόντιες ρυθμίσεις αυτού του είδους και κριτήρια φορολόγησης αυτής της μορφής.

Αντίθετα με ότι συζητείται στη δημόσια σφαίρα, αυτό που έχει σημασία, είναι η βελτίωση, χρόνο με το χρόνο, του θεσμικού πλαισίου και των συνθηκών εκείνων που θα διευκολύνουν την φορολόγηση των αγροτών επί πραγματικής βάσεως και θα διευκολύνουν αντίστοιχα την συγκρότηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε ξεκάθαρα επιχειρηματική μορφή.  

Στον αστικό τύπο πάντως, υπάρχουν τις τελευταίες μέρες δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών μελετά το όλο θέμα και δεν αποκλείεται σε δεύτερη φάση να επιβάλει αυτό το ελάχιστο εισόδημα και σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι και η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων δηλώνει εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, πολύ πιο κάτω από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Βεβαίως, λίγοι εκ των ιθυνόντων αντιλαμβάνονται σ’ αυτή τη φάση ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων βρίσκεται πλέον σε φάση τέλειας παρακμής και δύσκολα θα μπορούσαν να παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα και από πλευράς εισοδημάτων.

Να αναφερθεί πάντως ότι το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των αγροτών, αφορά στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν το 2024.

Κατά συνέπεια το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πιέζει κατά κάποιο τρόπο τους επαγγελματίες το τελευταίο δίμηνο του έτους να εμφανίσουν από μόνοι τους τα πραγματικά εισοδήματα που εισπράττουν για να μην χρειαστεί να τους επιβληθεί φόρος βάσει του νέου τεκμαρτού προσδιορισμού και το βασικότερο για να μην μπουν στο διευρυμένο δείγμα ελέγχων που θα πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση