Μετά την εξόφληση των περσινών υπολοίπων από τα προγράµµατα, κι ενώ είναι στην τελική ευθεία και η πληρωµή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου και της συµπληρωµατικής πίστωσης επί της φετινής βασικής, το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσµου πέφτει τώρα στην πληρωµή της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών του 2023.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες οι εν λόγω πληρωµές δροµολογούνται για την ερχόµενη εβδοµάδα, αρχής γενοµένης από την Πέµπτη 30 Νοεµβρίου και σταδιακά. Άλλωστε, ο δρόµος έχει ανοίξει µε τη δηµοσίευση των σχετικών αποφάσεων µε τις εγκρίσεις των ποσών ανά δράση.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, οι πρώτες αποφάσεις που είχαν πάρει ΦΕΚ είχαν να κάνουν µε το πρόγραµµα των Βιολογικών (γεωργία και κτηνοτροφία), τις Σπάνιες Φυλές και την Απονιτροποίηση, ενώ αναµένεται να ακολουθήσουν και αντίστοιχες για το Κοµφούζιο, τον Ελαιώνα Άµφισσας, τους Αµπελώνες Θήρας, τη ζιζανιοκτονία ορυζώνων και την προστασία άγριας ορνιθοπανίδας. Να σηµειωθεί ότι στα εγκεκριµένα ποσά συµπεριλαµβάνονται και κάποια χρήµατα που αφορούν αδιάθετα υπόλοιπα παλαιότερων ετών.

Τις επόµενες ηµέρες, λοιπόν, θα γίνουν και οι τελευταίοι διασταυρωτικοί έλεγχοι µε τις δοκιµαστικές πληρωµές από την πλατφόρµα του gov.gr, µέσω της οποίας τρέχει από πέρυσι η πληρωµή των προγραµµάτων.

Η προκαταβολή και φέτος θα είναι για όλα τα µέτρα στο 70% και θα αφορά συνολικό ποσό της τάξης των 180 εκατ. ευρώ περίπου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τόσο από τον Οργανισµό Πληρωµών όσο και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Να σηµειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι µικρότερο από άλλες χρονιές, καθώς έχουν λήξει οι δεσµεύσεις για κάποιες από τις παλαιότερες προκηρύξεις.

Κατά τα γνωστά, µόλις η διαδικασία της πληρωµής ολοκληρωθεί, θα δοθεί στους παραγωγούς το περιθώριο να προχωρήσουν σε εντάσεις κατά των αποτελεσµάτων, προκειµένου να γίνουν οι όποιες διορθώσεις και να ακολουθήσει νέα πίστωση, που θα συµπεριλαµβάνει και όσους από αυτούς δικαιωθούν.

Και αφού όλα αυτά βγουν αισίως µέχρι και το τέλος της ερχόµενης εβδοµάδας, εκτός απροόπτου, κατόπιν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν να περιµένουν τα εξής:

Έκλεισαν οι εκκρεµότητες του 2022 για τα προγράµµατα µε 8,7 εκατ. ευρώ

Εν τω µεταξύ, µέσα στην περασµένη εβδοµάδα ολοκληρώθηκαν σταδιακά οι πιστώσεις ύψους 8,7 εκατ. ευρώ σε 86.682 δικαιούχους για υπόλοιπα από αγροπεριβαλλοντικά έργα του 2022, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών, στην οποία τονίζεται ότι θα ακολουθήσει και νέα νέα πίστωση για όσες λίγες αιτήσεις απαιτούσαν συµπληρωµατικό έλεγχο.

Να σηµειωθεί ότι στην πληρωµή αυτή συµπεριλήφθηκε και το ποσό του 1,11 εκατ. ευρώ για την πρώτη πρόσκληση στο Κοµφούζιο, που δεν είχαν εδώ και τόσους µήνες πληρωθεί οι δικαιούχοι της εν λόγω δράσης. Επίσης, από τα χρήµατα αυτά τα Βιολογικά αφορούν 5,7 εκατ. ευρώ και υπόλοιπα Νιτρορύπανσης 1,4 εκατ. ευρώ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση