Δύσκολος προμηνύεται ο χειμώνας στις περισσότερες αγροτικές περιοχές, καθώς στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Θεσσαλία, έχει προστεθεί το τελευταίο διάστημα και η πίεση που ασκείται σε ένα ευρύ φάσμα αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την υποχώρηση των τιμών σε προϊόντα αιχμής, όπως είναι το βαμβάκι, το καλαμπόκι και ο ηλίανθος.

Η τελευταία ακύρωση του διαγωνισμού για τη διάθεση καλαμποκιού από την ΕΑΣ Ορεστιάδας -είχε προσφορά για 195 ευρώ ο τόνος- είναι ενδεικτική του οικονομικού βάρους που επωμίζονται οι καλλιεργητές στο συγκεκριμένο προϊόν και της δυσκολίας που αναλαμβάνει η οργάνωση που τους εκπροσωπεί να τους φορτώσει αμετάκλητα αυτό το βάρος. Σημειωτέον ότι με 195 ευρώ στο διαγωνισμό, η καθαρή τιμή την οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν οι παραγωγοί καλαμποκιού δεν υπερβαίνει τα 17,5 λεπτά το κιλό.

Εξίσου δύσκολες ή και δυσκολότερες ακόμα, είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται αυτό τον καιρό σε δύο ακόμα προϊόντα εκτατικών καλλιεργειών, όπως είναι το βαμβάκι και ο ηλίανθος. Κι αυτό γιατί, και στις δύο περιπτώσεις, η πίεση των παραγωγών είναι διπλή. Λόγω των καιρικών συνθηκών οι αποδόσεις κινήθηκαν σε επίπεδα κάτω του μετρίου και την ίδια στιγμή η αγορά παραμένει άκρως υποτονική. Το βαμβάκι μόλις και μετά βίας προσεγγίζει τα 60 λεπτά το κιλό, ενώ και ο ηλίανθος έφυγε από τα χέρια των παραγωγών σε τιμές οι οποίες δεν συνιστούν λόγο για παραμονή στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την απογοήτευση που εισέπραξαν πριν από ένα μήνα οι αγρότες σε όλη τη χώρα από την προκαταβολή του τσεκ, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο χειμώνας που έχουν μπροστά τους οι ίδιοι και οι πιστωτές τους δεν θα θυμίζει σε τίποτα τους δύο προηγούμενους. Το πως θα εκδηλωθεί αυτό, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί σ’ αυτή τη φάση, δεδομένης της απουσίας συλλογικών οργανώσεων που θα μπορούσαν να το εκφράσουν, ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει πως όταν τα προβλήματα παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, όλα είναι πιθανά.

Στο μεταξύ, επιτείνεται η αγωνία και στον κλάδο της κτηνοτροφίας, αφού ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη γύρω από τις τιμές του πρόβειου γάλακτος, με τις βιομηχανίες να καθυστερούν πληρώνοντας με το μήνα τις παραδοθείσες ποσότητες. Το ζήτημα θίγει σε πρόσφατη ανακοίνωση και ο ΣΕΚ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Οι τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν

Εκφράσθηκε έντονος προβληματισμός για: 

Επισημαίνεται από   το Δ.Σ.  ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της  ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας.

Διεκδικούμε οι τιμές  πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι:  για το  πρόβειο γάλα 1,70 €/κιλό  τουλάχιστον,  για το γίδινο γάλα 1,15 €/κιλό  τουλάχιστον και για το αγελαδινό γάλα 0,60 € /κιλό τουλάχιστον.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση