Μια αξιόλογη μείωση στις ελάχιστες στρεμματικές αποδόσεις για την εξασφάλιση της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος επίκειται το επόμενο διάστημα, με την σχετική ρύθμιση να έχει κατατεθεί στην πρόταση τροποποίησης του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ που βρίσκεται ήδη προς αξιολόγηση στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση αλλαγής της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, μόλις γίνει δεκτή από τις ευρωπαϊκές αρχές, θα ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νομός) με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016- 2020 κάθε Περιφερειακής Ενότητας, μειωμένο κατά 30%, αντί για 20% που ισχύει τώρα.

Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις έδωσε με έγγραφο στη Βουλή ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ότι ειδικά για την περίπτωση της Θεσσαλίας θα ενεργοποιηθεί το πλαίσιο ανωτέρας βίας, προκειμένου να μην χαθεί η ειδική ενίσχυση βάμβακος για τους  παραγωγούς που επλήγησαν από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, μετά την λήξη κάθε εκκοκκιστικής περιόδου ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά στοιχεία από τον ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου να συνυπολογίσει τυχόν ζημιές που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιέργειες στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, ο ΕΛ.Γ.Α. χορήγει σε κάθε καλλιεργητική περίοδο στον ΟΠΕΚΕΠΕ τόσο το σύνολο των στοιχείων που προκύπτουν από τα πορίσματα εξατομικευμένων εκτιμήσεων των ζημιών που προξενήθηκαν στις βαμβακοκαλλιέργειες και που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. , όσο και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από τις επισημάνσεις που διενήργησαν στελέχη του ΕΛ.Γ.Α. και που αφορούν την παρακολούθηση της πορείας των ανωτέρω καλλιεργειών για ζημιές, που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α., (π.χ. εντομολογικές προσβολές, κ.λ.π.).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο [άρθρο 3 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2116/2021], αναγνωρίζεται, ως ανωτέρα βία, μεταξύ άλλων, και η σοβαρή φυσική καταστροφή ή το σοβαρό καιρικό φαινόμενο που πλήττει βαριά την εκμετάλλευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του κόστους των εισροών (ενέργεια, λιπάσματα), καθώς και οι ακραίες καιρικές συνθήκες του τελευταίου έτους, δυσχεραίνουν τις συνθήκες καλλιέργειας στον τομέα του βαμβακιού.

Ρύθμιση για την ακαρπία σε Νέους

Εν τω μεταξύ, αντανακλαστικά φαίνεται ότι επιδεικνύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το ζήτημα των Νέων Αγροτών του 2021, οι οποίοι κινδυνεύουν με απένταξη εξαιτίας του φαινομένου ακαρπίας που παρατηρείται σε πολλά παραγωγικά κέντρα ελιάς, καθώς και σε αρκετές αμπελουργικές ζώνες όπου τα καλλιεργητικά προβλήματα συνδέεονται με την εξάπλωση περονόσπορου.

Για την εξέλιξη αυτή, που έρχεται σε συνέχεια σχετικού ρεπορτάζ της Agrenda, ενημερώνει το Αθηναΐκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

«Στόχος της δέσμευσης είναι η πραγματική άσκηση της γεωργίας και επειδή η τήρησή του δεν αποτελεί αυτοσκοπό, κατά την εξέταση της υποχρέωσης θα λαμβάνονται υπόψη τόσο οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στον ΕΛΓΑ όσο και οι αναφορές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών σχετικά με εμφάνιση ακαρπίας ή άλλων προβλημάτων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες προκειμένου αγροτεμάχια με καλλιέργειες που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα να εξαιρούνται από την υποχρέωση απόδειξης κύκλου εργασιών», υπογράμμισαν τα ίδια στελέχη.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, θα ληφθεί οπωσδήποτε υπόψη και η παρενιαυτοφορία, ενώ οι σχετικές οδηγίες αναμένεται να δοθούν εντός Δεκεμβρίου.

Παράταση στις παραδόσεις σταφίδας για συνδεδεμένη απαιτούν στο Χανδρινό

Τη δυνατότητα να μπορούν να παραδίδουν οι παραγωγοί σταφίδα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις μετά την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου διεκδικεί ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού, αφού όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του, η υποχρέωση παράδοσης εντός ενός στενού ημερολογιακού εύρους για την εξασφάλιση της συνδεδεμένης, λειτουργεί στην πράξη ως μοχλός πίεσης των τιμών. Παράλληλα διεκδικείται η μείωση, ειδικά για φέτος, του πλαφόν παραδόσεων, αφού λόγω των κλίματολογικών δυσκολιών, οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση