Τρία επίπεδα ασφάλισης της παραγωγής, επιδότηση στο ακριβότερο ασφάλιστρο του ΕΛΓΑ, καθώς και διεύρυνση των ασφαλιζόμενων κλάδων με νέες δραστηριότητες της αγροτικής παραγωγής αποτελούν τα σημεία κλειδιά της μεταρρύθμισης που επίκειται για τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, με τα νομικά κείμενα να ψηφίζονται μέσα στον χειμώνα του 2024.

Ανάμεσα στα τελευταία νομοσχέδια, αν όχι το τελευταίο, που θα μπουν σε δημόσια διαβούλευση εντός του 2023 αναμένεται ότι θα είναι εκείνο με το οποίο θα γίνει η πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, κάτι το οποίο διαβεβαίωσε ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του το περασμένο Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, από το βήμα της ημερίδας για τα 13α Βραβεία του Αγρότη της Χρονιάς.

Χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες μιας και ακόμα διαμορφώνονται τα νομικά κείμενα, ο υπουργός, αναφερόμενος στα συνεργατικά σχήματα είπε ότι με το ίδιο νομοσχέδιο θα κινητροδοτηθούν οι Ομάδες Παραγωγών και οι Διεπαγγελαματικές, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.

Το νέο μοντέλο ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ στηρίχθηκε σε μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και της PWC. Ο νέος κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αυτών που σήμερα χαρακτηρίζονται «μη ασφαλίσιμοι», αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Σημειώνεται ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες δεν καλύπτονται από τον σημερινό κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως και η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία, αλλά και η καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Θα υπάρξουν τρία πεδία κάλυψης.

  • Το πρώτο πεδίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους,
  • τα άλλα δύο πεδία θα είναι προαιρετικά, το ένα ως προς τους κινδύνους που επιθυμεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος και το άλλο ως προς τον φορέα ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα, σε αυτό το τρίτο επίπεδο, να εμπλακούν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Το δεύτερο πεδίο, στο οποίο οι παραγωγοί, καταβάλλοντας επιπλέον ασφάλιστρο, θα καλύπτονται και για κινδύνους που δεν περιλαμβάνει το υφιστάμενο πλαίσιο, αναμένεται ότι θα τρέξει παράλληλα ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα επιδοτεί μέχρι το ήμισυ την επιπλέον επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα εργαλείο διαχείρισης κινδύνων επιδότησης πρόσθετης ασφάλισης ύψους 200 εκατ. ευρώ το οποίο θα καλύπτει το 50% των ασφαλίστρων της προαιρετικής ασφάλισης των αγροτών, το οποίο έχει συμφωνηθεί και εντάσσεται στο κείμενο τροποποίησης της ΚΑΠ.

Το µέρος του ασφαλίστρου που θα αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση θα καλύπτεται εξολοκλήρου από τον παραγωγό.

Για το νέο εργαλείο η πρόβλεψη χρηματοδότησης ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή 40 εκατ. ευρώ ετησίως µέχρι και το τέλος της προγραµµατικής περιόδου. Σηµειώνεται πως οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών έχουν υπολογιστεί γύρω στα 160 εκατ. ευρώ ετησίως, µε τις ζηµιές που κλήθηκε να καλύψει ο ΕΛΓΑ τα έτη 2020 και 2021 να φτάνουν τα 234 και 291 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι προαιρετικοί κίνδυνοι προς ένταξη

Το ποια θα είναι η αύξηση στον τιµοκατάλογο του ΕΛΓΑ για τους προαιρετικούς κινδύνους αλλά ακόµη και για τους υποχρεωτικούς δεν έχει γίνει ακόµη γνωστό. Οι προαιρετικοί κίνδυνοι που ακούγεται ότι έχουν ενταχθεί είναι:

  • Περονόσπορος και άλλες µυκητολογικές προσβολές στην καλλιέργεια της αµπέλου.
  • Ακαρπία στις ελιές.
  • Ακαρπία στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς.
  • Ακαρπία στην καλλιέργεια αχλαδιάς.
  • Ακαρπίες σε ποικιλίες κερασιών και µήλων τοπικού χαρακτήρα.
  •  Κάλυψη δευτερογενών ζηµιών από βροχοπτώσεις.
  • Ασφαλιστική κάλυψη παγετού προανθικού σταδίου φυλλοβόλων δένδρων.
  • Πιθανές ζηµίες από καύσωνα στη φυτική παραγωγή.
Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση