Για λίγο κράτησε η χρηµατιστηριακή ευφορία στη διεθνή αγορά βάµβακος, µε τα δεδοµένα της φυσικής αγοράς να προσγειώνουν απότοµα τους παραγωγούς, οι οποίοι προσδοκούσαν σε µια βελτίωση των τιµών για το σύσπορο τις τελευταίες ηµέρες του 2023, κάτι το οποίο «δεν τους βγήκε» µιας και τα περισσότερα εκκοκκιστήρια πληρώνουν σήµερα 55 µε 56 λεπτά το κιλό στην πύλη.

Χαµένο αποδεικνύεται µέχρι στιγµής και το στοίχηµα που έβαλαν τα funds στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, αφού οι long θέσεις που άνοιξαν (τοποθέτηση υπέρ ανόδου) τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται στο κόκκινο.

Έτσι χωρίς νέα για τα θεµελιώδη το βαµβάκι θα παραµείνει στα όρια των τελευταίων εβδοµάδων µεταξύ 78,5 και 82 σεντς, σύµφωνα µε τους αναλυτές αγορών του Reuters. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση των επενδυτικών funds, δηλαδή αν θα παραµείνουν τοποθετηµένα στην άνοδο ή αν θα ρευστοποιήσουν, χετζάροντας ίσως και µε τοποθετήσεις στην πτώση. Στο µεταξύ, οι ρευστοποιήσεις και των Αµερικανών παραγωγών κάθε φορά που η αγορά προσεγγίζει τα 80 σεντς ανά λίµπρα, λειτουργούν σαν βαρίδι, χωρίς να αφήνουν πολύ χώρο για θετικές εκτιµήσεις, ειδικά όσο επιµένει η υποτονικότητα στη φυσική αγορά.

Οι µηνιαίες εκτιµήσεις του USDA για την αγορά βαµβακιού το 2023-2024 κάνουν λόγο για οριακή υποχώρηση της παραγωγής, σηµαντικά µειωµένη κατανάλωση και ελαφρά ενίσχυση των αποθεµάτων. Πιο συγκεκριµένα, η παραγωγή αναµένεται ελαφρά µειωµένη σε 112,92 εκατ. δέµατα (-540.000 δέµατα σε σχέση µε την εκτίµηση Νοεµβρίου). Παράλληλα, η κατανάλωση εκτιµάται σε σηµαντικά χαµηλότερο επίπεδο σε 113,73 εκατ. µπάλες (-1,57 εκατ. δέµατα), παραµένοντας η τρίτη χαµηλότερη τα τελευταία 8 χρόνια, ενώ για τα αποθέµατα αναµένεται ελαφρά ενίσχυση σε 82,40 εκατ. µπάλες (+900.000 δέµατα), µε τον δείκτη αποθέµατα/κατανάλωση να εκτιµάται σε υψηλότερο επίπεδο 72,45% (από 70,69%). Το παγκόσµιο εµπόριο αναµένεται να ενισχυθεί, υποστηριζόµενο από την αύξηση των κινεζικών εισαγωγών (σε 43,15 εκατ. δέµατα). Είναι πιθανό η σηµαντική υποχώρηση της ζήτησης να επιδράσει αρνητικά την τιµή του, λαµβάνοντας και την πιθανότητα επιβράδυνσης της οικονοµικής ανάπτυξης. Ωστόσο, το σχετικά χαµηλό επίπεδο αποτιµήσεων σε συνδυασµό µε την ενίσχυση του εµπορίου, σύµφωνα µε την αγορά, πιθανά να προσφέρουν στήριξη βραχυπρόθεσµα.

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση