Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου καλούνται οι αγρότες να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στον ΕΦΚΑ, µε τις χρεώσεις να είναι αυξηµένες για φέτος κατά 3,9%, εκεί δηλαδή που έκλεισε ο πληθωρισµός για το 2023, αύξηση που συνεπάγεται επιπλέον επιβάρυνση της τάξης των 5,35 ευρώ ανά µήνα, για εννιά στους 10 αγρότες, οι οποίοι παραδοσιακά επιλέγουν την πιο οικονοµική κλίµακα ασφάλισης.

Συνολικά δηλαδή, για την πρώτη ασφαλιστική κλάση, η οποία εξασφαλίζει και µια οριακή σύνταξη, κοντά στα επίπεδα της εθνικής, η επιβάρυνση των αγροτών πλησιάζει τα 1.710 ευρώ το χρόνο.

Ακόµα εκκρεµεί η σχετική απόφαση που θα επισφραγίσει την αύξηση, η αναµένεται να υπογραφεί µέσα στις επόµενες ηµέρες.

Οι αυξήσεις αυτές έρχονται έναν χρόνο µετά την ανατίµηση της τάξης του 9,3% που πέρασε τον περασµένο Ιανουάριο του 2023 στις εισφορές του ΕΦΚΑ. Ως γνωστόν, οι αυξήσεις προβλέπονται από το νόµο του 2020, που θέλει τις εισφορές των µη µισθωτών να αναπροσαρµόζονται µε βάση τον πληθωρισµό του προηγούµενου κάθε φορά έτους.

Να σηµειωθεί ότι η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και η επιλογή θα ισχύει δεσµευτικά για όλο το 2024. Το δικαίωµα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισµένους, ενώ η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.

Σε περίπτωση µη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραµένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούµενου έτους.

Τα ποσά µηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αγροτών το 2024 θα διαµορφωθούν µετά την αύξηση του 3,9%% ως εξής:

Σε βάθος έτους, η επιβάρυνση για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία ανέρχεται σε 65 ευρώ περίπου, ενώ για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία προσεγγίζει τα 174 ευρώ, στα 4.634 ευρώ για ένα 12µηνο. Οι παραγωγοί, µόλις βγει και η τελική απόφαση, η οποία θα κλειδώνει τα παραπάνω ποσά, θα χρειαστεί να εισέλθουν στην υπηρεσία και να επιλέξουν την κατηγορία.

Για τη χρήση της υπηρεσίας από τους ασφαλισµένους απαιτείται η ταυτοποίηση τους µε τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση