Αναβολή μιας εβδομάδας φέρνει τελικά ο ΕΛΓΑ για την πληρωμή των αποζημιώσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής έτους 2023, επικαλούμενος προβλήματα με το πληροφοριακό του σύστημα, ενώ σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση από τον επικεφαλής του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο, να αναφέρει πως το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Η προσεχής Τετάρτη 3 Απριλίου είναι η επικρατέστερη ημερομηνία πίστωσης των αποζημιώσεων, ενώ μαζί με τα 60 εκατ., θα πληρωθούν και τα 15 εκατ. από την Κρατική Αρωγή για ζημιές από πυρκαγιές του 2023. Αμέσως μετά αναμένεται να γίνει και η πρώτη εξόφληση για ζημιές από τον Daniel, με τον οργανισμό να ξεκινά από «τα εύκολα» αφού οι εξοφλήσεις θα γίνουν σε περιοχές της Κορίνθου και της Αχαΐας όπου οι ζημιές ήταν λιγότερες συγκριτικά με τη Θεσσαλία και άρα απαιτούνται λιγότερες ταμιακές ροές.

Για την πληρωμή της ερχόμενης Τετάρτης, αναμένεται παραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν διευθετήσει την εξόφληση της ειδικής εισφοράς, να μείνουν εκτός αυτού του δεύτερου γύρου καταβολής αποζημιώσεων. Μάλιστα, όσον αφορά στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την καταβολή της ειδικής εισφοράς, ο κ. Λυκουρέντζος δίνει λίγες πιθανότητες, αφού το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε 104 εκατ. τις οφειλές των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ, πιέζοντας ώστε να κλείσει η τρύπα αυτή.

Συνεπώς, εκτός και αν υπάρξει πολιτική παρέμβαση, δεν αναμένεται να δωθεί νέα παράταση πέραν της 31ης Μαρτίου.

Έχοντας ήδη καταβάλει τα 70 εκατ. για ζημιές ζωικής και φυτικής παραγωγής έτους 2023 τον Φεβρουάριο και εφόσον πληρωθούν επιπλέον 60 εκατ. την άλλη εβδομάδα, τότε απομένει ακόμα μια δόση ύψους 80 εκατ. ευρώ, με την γραμμή από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να θέλει τον ΕΛΓΑ να έχει κλείσει τις υποχρεώσεις του 2023 εντός του πρώτου εξαμήνου, δηλαδή μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Αίτημα παράτασης πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ από την ΕΘΕΑΣ

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά από συνεχή αιτήματα από όλη την Ελλάδα των Αγροτικών Συνεταιρισμών – μελών της ΕΘ.ΕΑ.Σ. για την παράταση της ημερομηνίας εξόφλησης των ασφαλίστρων έτους 2023, που λήγει στις 31 Μαρτίου 2024 και τη διαπιστωμένη πραγματική οικονομική αδυναμία, που υπάρχει, που υπάρχει σε σημαντική μερίδα του αγροτικού κόσμου, παρακαλούμε όπως αποφασίσετε, να δοθεί παράταση στην ημερομηνία εξόφλησης τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Εκτιμώντας ότι θα ικανοποιήσετε το εν λόγω αίτημα του αγροτικού κόσμου της χώρας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.”

Η σχετική επιστολή της ΕΘΕΑΣ είναι διαθέσιμη εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση