Αφορμή για ανακατατάξεις στα μερίδια της αγοράς αγροτικού ρεύματος γίνονται τα «τιμολόγια ΓΑΙΑ», με τους παρόχους να ετοιμάζουν για το προσεχές διάστημα ανανεωμένες προσφορές στους αγρότες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις μειωμένες χρεώσεις που είχαν εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα, σε μια γόνιμη συνθήκη για ενίσχυση του ανταγωνισμού στις εταιρείες ρεύματος.

 

 

Εντός δύο μηνών από το φιξάρισμα των λεπτομερειών που καλούνται να ολοκληρώσουν αυτές τις ημέρες οι εταιρείες του κλάδου, αναμένεται να αποσταλούν στους παραγωγούς οι νέες συμβάσεις, οι οποίες ως γνωστόν θα έχουν διάρκεια ισχύος δέκα ετών, εκ των οποίων η τιμή για την επόμενη διετία θα είναι στάνταρ μεταξύ των 9,3 και 11 λεπτών ανάλογα με το προφίλ της εκμετάλλευσης, ενώ στα 9 λεπτά θα τιμολογείται το 30% της κατανάλωσης για τα υπολειπόμενα οχτώ έτη της σύμβασης.

Το πεδίο του ανταγωνισμού έγκειται στο 70% της κατανάλωσης, την οποία οι παραγωγοί θα χρεώνονται με βάση τις τιμές της αγοράς.

Για τον λόγο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρακτικό του πράγματος, αφού οι εταιρείες διαμορφώνουν σε αυτήν τη φάση τα λεγόμενα αγροτικά PPAs. Πρόκειται για τις Διμερείς Συμβάσεις Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αφού το ενεργειακό μείγμα θα προέρχεται από έργα ΑΠΕ, τουλάχιστον στο βαθμό που αφορά τις βελτιωμένες τιμολογήσεις. Φυσικά, αυτή η συνθήκη σε συνδυασμό με τις οφειλές αγροτών οι οποίες πλέον μπορούν να μεταβιβαστούν στους νέους παρόχους είναι πιθανό να αλλάξουν τα μερίδια στην αγορά, ενώ από την κατάσταση αυτή ευνοούνται κυρίως οι μεγάλοι και καθετοποιημένοι παίκτες πέραν της ΔΕΗ, όπως είναι οι ΗΡΩΝ, Mytilineos, Elpedison, NRG.

 

Η πλειοψηφία των αγροτικών συνδέσεων βρίσκονται στη ΔΕΗ και, βάσει των στοιχείων που επικαλείται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ένας στους τρείς αγρότες έχει οφειλές στο ρεύμα. Συνεπώς, προκειμένου οι πάροχοι ανταγωνιστές να αναλάβουν τα μερίδια από τη ΔΕΗ, θα χρειαστεί να καταβάλουν το ποσό της οφειλής στην πρώτη και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην άτοκη ρύθμιση που εγγυάται το Δημόσιο, το οποίο θα καταβάλει στους παρόχους τους τόκους.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δείχνει να διευκολύνει όλους τους εμπλεκόμενους, αφού η μεν ΔΕΗ κλείνει τρύπες οφειλών άμεσα και περιορίζει τα μερίδιά της στην αγορά, κάτι που αποτελεί δέσμευση της εταιρείας με ορίζοντα το 2026, αφού ως τότε θα πρέπει να υποχωρήσει στο 45% της αγοράς από το 55% που κατέχει σήμερα.

Από την άλλη, οι λοιποί πάροχοι, με προϋπόθεση ικανής ρευστότητας για την εξαγορά των οφειλών, μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα και μάλιστα με διάρκεια δεκαετίας, σε ένα τοπίο το οποίο ταυτόχρονα εντείνει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό πιθανά για μεγαλύτερο του 30% μερίδιο ΑΠΕ στα ενεργειακά πακέτα προς τους αγρότες, άρα και χαμηλότερο ποσοστό εγγυημένης τιμής στα 9 λεπτά, από αυτό που προβλέπει η ΚΥΑ.

Σύμφωνα με αυτήν:

«Για την εφαρμογή του Τιμολογίου ΓΑΙΑ οι Προμηθευτές υποβάλλουν στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, προσφορά για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διάρκειας μεγαλύτερης ή ίσης των δέκα ετών με δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης κατά τα δύο πρώτα έτη της σύμβασης», όπως προαναφέρθηκε παραπάνω. Από την στιγμή που οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου ΓΑΙΑ, «οι αγρότες (κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος) θα μπορούν να συνάψουν τη σχετική σύμβαση με τον Προμηθευτή που επιθυμούν εντός αποκλειστικής προθεσμίας των δύο μηνών».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση