Με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις φαίνεται να αρχίζουν πιθανότατα οι πασχαλινές πληρωμές των αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την εικόνα να ξεκαθαρίζει όσο πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και μαζί να αναπτερώνονται και οι ελπίδες της ανάστασης.

Προς το παρόν οι δείκτες συνεχίζουν να δείχνουν Μεγάλη Εβδομάδα, με κάποιες πληροφορίες να φέρνουν την πρώτη πίστωση αργά το βράδυ της Παρασκευής, έως και ανήμερα του Λαζάρου.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η ειδική του βάμβακος – ελέω Θεσσαλίας- μάλλον φαίνεται να προηγείται (μέχρι το βράδυ της Παρασκευής) και να ακολουθούν το σκληρό σιτάρι, η βιομηχανική ντομάτα, το ρύζι και οι σπόροι σποράς. Με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων του πρώτου κύματος θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης. Κι αυτό με την ελπίδα να αρχίσουν στη συνέχεια και να ολοκληρωθούν ως τη Μεγάλη Πέμπτη οι πληρωμές ύψους 425 εκατ. ευρώ στα λεγόμενα οικοσχήματα (eco-schemes).

Όπως έχει γράψει αρκετές φορές το Agronews, στα οικοσχήματα τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα σε σχέση με τις συνδεδεμένες, καθώς το ποσό που προκύπτει από τα αιτήματα των αγροτών υπερβαίνουν το ένα δισεκ. ευρώ, δηλαδή είναι διπλάσια από το διαθέσιμο κονδύλι.

Μια πρώτη ένδειξη είναι ότι η περικοπή δεν θα είναι οριζόντια και θα προφυλαχθούν οι παραγωγοί που προέβησαν σε σοβαρή δαπάνη για να στηρίξουν την επιλογή τους (π.χ. κομφούζιο). Αντίθετα, μεγάλο «μαχαίρι» φαίνεται να πέφτει στα βιολογικά (διατήρηση), για τα οποία, πολλοί είναι αυτοί που έχουν πεισθεί πλέον ότι… μπάζουν από παντού.

Άρον Άρον πλήρωσον αὐτόν!

Πληρωμές να είναι και ότι νάνε και σε όσους πάνε, φαίνεται να σκέφτονται κάποιοι από τους έχοντες ρόλο σ’ αυτή την υπόθεση, όσο περνούν οι μέρες και η επεξεργασία των στοιχείων δεν αποδίδει τα δέοντα.

Μετά τις αμφιβολίες για την ικανότητα ολοκλήρωσης των πληρωμών πριν το Πάσχα για όλους τους αγρότες και την πίεση που ασκείται πανταχόθεν λόγω της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό χώρο, το μήνυμα που φαίνεται να επικρατεί είναι… πληρωμές  Άρον Άρον.

Έτσι, ενώ δεν έχουν βγει δείγμα ελέγχων, οι «μάγειροι των υπογείων» παροτρείνουν κρίσιμους κρίκους του μηχανισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσουν χωρίς δείγμα ελέγχων, αφήνοντας έξω αρκετούς παραγωγούς και οι τιμές ενίσχυσης των συνδεμένων να βγουν με ότι δήλωσε ο καθένας. Επομένως, οι σωστοί παραγωγοί χαμένοι.

Όταν είδαν μάλιστα ότι οι έλεγχοι ήταν στην εγκύκλιο, έπεισαν τη διοίκηση να την αλλάξει (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ). Έτσι την Τρίτη, στα καλά καθούμενα ή μάλλον Άρον Άρον,  η εγκύκλιος των  πληρωμών άλλαξε από το γραφείο διοίκησης και μάλιστα κάτω από τον παραπλανητικό τίτλο ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, που σηματοδοτεί… ήλθαμε παιδιά πάλι στα παλιά.

Το ανησυχητικό είναι ότι ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια χωρίς σύμβουλο εσωτερικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ αντιδρούσαν όλοι και ήθελαν εντέλλεσθε για μια μικρή πληρωμή, τώρα επικρατεί σιγή ιχθύος από τους τότε αντιδρώντες που καταπίνουν… το Βόδι χωρίς επιτόπιους  ελέγχους.

Την σιγουριά της μη αντίδρασης την ενθαρρύνει όπως όλα δείχνουν η επιστροφή  των παλαιών μαγείρων που διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι σε λίγο καιρό θα απαλλάξει ολοκληρωτικά τη διαχείριση των πληρωμών από το gov.gr.

Όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο για τους αγρότες  και δεν θα πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανέναν από τους φέροντες την πολιτική ευθύνη του θέματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση