Εκτεταμένη αφαίμαξη των αγροτών, επιβεβαιώνει η τελευταία πληρωμή άμεσων ενισχύσεων, με το κονδύλι που αφαιρέθηκε από τα οικοσχήματα να υπερβαίνει, όπως όλα δείχνουν τα 80 εκατ. ευρώ, να ανέρχεται δηλαδή πάνω στο 20% του προϋπολογισμού (425 εκατ. ευρώ) που είχε προβλεφθεί για το νέο πρασίνισμα.

Εκτεταμένη αφαίμαξη των αγροτών, επιβεβαιώνει η τελευταία πληρωμή άμεσων ενισχύσεων, με το κονδύλι που αφαιρέθηκε από τα οικοσχήματα να υπερβαίνει, όπως όλα δείχνουν τα 80 εκατ. ευρώ, να ανέρχεται δηλαδή πάνω στο 20% του προϋπολογισμού (425 εκατ. ευρώ) που είχε προβλεφθεί για το νέο πρασίνισμα.

Το Agronews έχει αναφερθεί επισταμένως στη μεγάλη πλάνη των eco-schemes και στην φανερή όψη του νομίσματος που έχει να κάνει με την αμοιβή των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (σύμβουλοι και μελετητές) η οποία προσδιορίσθηκε στο 10% επί των απαιτήσεων από τις αντίστοιχες δράσεις, ήτοι ένα ποσό που υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Όπως δείχνει η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, σε πλείστες περιπτώσεις, η παρακράτηση δεν περιορίσθηκε στο 10%, όπως είχε προαναγγελθεί, αλλά προσέγγισε το 20%. Κι αυτό γιατί, η χρέωση έγινε όχι με βάση τις εισπραχθείσες μετά το «τσεκούρι» στρεμματικές ενισχύσεις για κάθε μέτρο αλλά με βάση τη «μέση τιμή» που προέβλεπε το  περιβόητο Στρατηγικό Σχέδιο.

Επιπλέον, στα ποσά που απέδωσαν οι παραγωγοί, επομένως ουδέποτε έφθασαν στα χέρια τους, θα πρέπει να υπολογισθεί και το κόστος που προκύπτει για τις τ πιστοποιήσεις βιολογικής γεωργίας που χρεώνουν οι πιστοποιητικοί φορείς. Το ποσό αυτό, από έναν γρήγορο υπολογισμό προσεγγίζει στο 25% περίπου της τελικής ενίσχυσης και συνολικά μπορεί και να φθάνει επίσης τα 40 εκατ. ευρώ.

Γενικότερα πάντως και με βάση κάποια σκόρπια νούμερα που δόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και για τα οποία πολλοί διατηρούν επιφυλάξεις, πάνω από 210.000 αγρότες έμειναν εκτός λογαριασμού από τις πληρωμές γενικά και πάνω από 300.000 παραγωγοί έμειναν μακριά από τα οικολογικά σχήματα, παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν από ένα χρόνο ελάμβαναν κανονικά το πρασίνισμα.  Αυτή είναι η αιτία για τις πολιτικού και όχι τεχνοκρατικού χαρακτήρα ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις οποίες δεν παρατίθεται, όπως άλλες φορές, αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές που διενεργήθηκαν αλλά και γι’ αυτές που έμειναν εκτός.

Επειδή έγιναν κάποιες αναφορές για το μέλλον, σίγουρα στο άμεσο μέλλον, οι διοικούντες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα διαπιστώσουν μεταξύ άλλων ότι ο Οργανισμός:

Το θέμα με τα συνδεμένα έχει πολύ μέλλον γιατί το πληροφοριακό σύστημα του 2021 που επανάφερε ως σωτήρια λύση η επανακάμψασα κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πριόνισε και τη σταφίδα, τα πορτοκάλια, τον αραβόσιτο και το αιγοπρόβειο.  Ο μεγάλος αριθμός ενστάσεων που θα γίνουν δεν πρόκειται να βοηθήσει και πολύ γιατί οι τιμές δύσκολα θα αλλάξουν, το μόνο που θα γίνει είναι τα κορόιδα να ξαναπληρώσουν για διοικητικές πράξεις.  Για αυτό το σύνθημα που ακούγεται είναι ένα: «Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των αγροτών».

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας… πλάνης

Μια μεγάλη έκπληξή περίμενε τους παραγωγούς που πήραν μειωμένα τα eco -schemes η δεν πήραν καθόλου. Έχοντας υπογράψει στα κλεφτά και με ψιλά γράμματα πάγιες  για τα ΚΥΔ και τον συντονιστή τους, κλήθηκαν να πληρώσουν τις υπερβολικές ανεξόφλητες υποσχέσεις βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

Γνωρίζοντας τα μυημένα ΚΥΔ και ο συντονιστής την έναρξη των πληρωμών προετοίμασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τι πληρωμές και σε ποιους θα γίνουν έστειλαν πρωί πρωί την Δευτέρα τις πάγιες 2ης γενιάς για να τις εισπράξουν.

Τις πάγιες 1ης γενιάς  για την δήλωση ΟΣΔΕ τις είχαν εισπράξει με την εξόφληση του Δεκεμβρίου. Έτσι, χιλιάδες παραγωγοί βρέθηκαν να εισπράττουν 100 ευρώ από την εκκαθάριση της βασικής και είδαν, πριν καν πληρωθούν τα οικολογικά σχήματα, να αφαιρούνται από τον λογαριασμό τους 150 ευρώ επί  πλέον των  100 που εισέπραξαν από τα ποσοστά του οικολογικού σχήματος που θα ελάμβαναν.

Στον παραγωγό το ΚΥΔ είχε πει ότι θα λάμβανε ενίσχυση για τα 100 στρέμματα 500 ευρώ από τα οικολογικά σχήματα για το ψηφιακό εργαλείο 3.6.1  και του είχε αποσπάσει συμφωνία 250 ευρώ, δηλαδή τα μισά για να του περάσει και τις ψηφιακές μετρήσεις που τις πουλούσε με την οκά . Με την μείωση τις τιμής από 5 ευρώ το στρέμμα στα 1,7 ευρώ ο παραγωγός πήρε 170 ευρώ μόνο και αυτά τα έδωσε όλα στο ΚΥΔ μαζί με 80 ευρώ επί πλέον από δικά του χρήματα για να πληρώσει την παγία 2ης γενιάς που κατέθεσε το ΚΥΔ με τον συντονιστή στην Τράπεζα. Εδώ γεννώνται δύο βασικά ερωτήματα. Ποιος επεξεργάσθηκε τα προσωπικά δεδομένα των πληρωμών των αγροτών για να φροντίσει να στείλει τις πάγιες στην Τράπεζα για να εισπράξει εκ του ασφαλούς τα χρήματα χωρίς ο παραγωγός να έχει τον παραμικρό χρόνο να αντιδράσει;  Μήπως πρέπει  αντί ψηφιακό εργαλείο πρέπει πρώτα οι παραγωγοί να πάρουν ένα μικρό κομπιουτεράκι  να κάνουν τους λογαριασμούς πριν υπογράψουν ή να δουν τώρα τι πήραν και τι έδωσαν;

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση