Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων για τις πληρωμές των eco-schemes λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους παραγωγούς που έμειναν εκτός της πρόσφατης πίστωσης είτε για λόγω της μη κατάλληλης ταυτοποίησης των στοιχείων τους, είτε λόγω εμπλοκής με τις δεσμεύσεις του ΠΑΑ στα Βιολογικά, είτε ακόμη χωρίς προφανή αιτιολόγηση όπως στις αναβαθμίδες.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες απλήρωτων:

Σημειώνεται πως οι πρόσφατες πιστώσεις στα eco-schemes σήκωσαν πολύ «σκόνη» με την οργή των αγροτών για τα χρήματα που είδαν στους λογαριασμούς τους να είναι στα μισά σχέση με τα προσδοκώμενα. Το ζήτημα εδώ είναι πως το «τσεκούρι» έπεσε επί δικαιών και αδίκων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο Κομφούζιο:

Για παράδειγµα, ένας δικαιούχος της 3ης πρόσκλησης που διατηρεί δεσµεύσεις έως το 2025 πληρώνεται για το ροδάκινο 45,4 ευρώ το στρέµµα, ενώ στα eco-schemes, οι αγρότες που είχαν ενταχθεί σε περασµένες προσκλήσεις και έλειξαν πέρσι οι δεσµεύσεις τους πληρώθηκαν 35,3 ευρώ το στρέµµα. Αντίστοιχα, στη νέα πρόσκληση που ετοιµάζεται µέσω ΠΑΑ που θα µπορούν να ενταχθούν µόνο αγροτεµάχια που δεν είχαν λάβει επιδότηση στο παρελθόν από το Κοµφούζιο, στα µηλοειδή το πριµ ορίζεται στα 113,7 ευρώ το στρέµµα ενώ τα eco-schemes πλήρωσαν ακριβώς για την ίδια δέσµευση 68,5 ευρώ το στρέµµα. Είναι φανερό λοιπόν ότι εδώ τίθεται θέµα ανισότητας στις επιδοτήσεις για τις ίδιες δεσµεύσεις, κάτι που ισχύει και στα Βιολογικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση