Οι σοβαρή μείωση παραγωγής της τάξεως του 50% που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στην Κεντρική και κυρίως στην Νότια Ιταλία, όπου και αρχίζει ο αλωνισμός και μάλιστα με πρωιμότητα μιας εβδομάδας σχέση με προηγούμενα χρόνια, είναι πολύ πιθανό να οξύνει τη ζήτηση στην πρώτη φάση της συγκομιδής και να επιδράσει έντονα ανοδικά στην τιμή παραγωγού για το σκληρό σιτάρι.

Με δεδομένο ότι τα αλώνια στην Ελλάδα ακολουθούν κατά πόδας τη Νότια Ιταλία, είναι πολύ πιθανό σ’ αυτή την εναρκτήρια διαδικασία συγκομιδής, οι τιμές παραγωγού να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι στη συνέχεια.

Παράγοντες της αγοράς με καλή γνώση των συνθηκών γύρω από την υπόθεση των σιτηρών στη λεκάνη της Μεσογείου, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ένα πρώτο ανοδικό κύμα που θα δώσει ευκαιρίες (πωλήσεων), ενδεχομένως όμως και να κρύψει παγίδες για τη συνέχεια, καθώς οι γενικότερες συνθήκες στη διεθνή αγορά του σκληρού, σηματοδοτούν μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που δεν δικαιολογεί σοβαρές ανακατατάξεις.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, τα αποτελέσματα της ξηρασίας που επικράτησε στα μέσα της Άνοιξης τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα έχουν κατά κάποιο τρόπο αποτυπωθεί στη σημερινή εικόνα αγοράς και ειδικότερα σ’ αυτό που καταγράφουν οι δείκτες της Φότζια. Αυτό που απασχολεί ωστόσο το εμπόριο, είναι μια αναστάτωση τις πρώτες ημέρες των παραδόσεων προϊόντος νέας σοδειάς, κυρίως στην Ιταλία και κατά δεύτερο λόγο στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει μια προσωρινή άνοδο η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και σε εγκλωβισμούς.

Κατά τα λοιπά, την Τετάρτη (15 Μαίου) Φότζια παρέμεινε αμετάβλητη για τρίτη εβδομάδα στο 350 με 355 για την πρώτη ποιότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δείχνει στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων στην πραγματική αγορά με την έναρξη της συγκομιδής.

Πιέζεται το σιτάρι, τα βλέμματα στις καιρικές ζημιές στη Ρωσία

Μια μέρα νωρίτερα, την Τρίτη 14 Μαίου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο σημείωσαν πτώση, αφού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς οι τιμές αντιμετώπισαν αντίσταση και οι έμποροι αναζήτησαν μια σαφέστερη εικόνα για τον αντίκτυπο του ξηρού, κρύου καιρού στις καλλιέργειες στην κορυφαία εξαγωγέα σιταριού Ρωσία.

Το καλαμπόκι αυξήθηκε, ενώ η σόγια υποχώρησε καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν τις απώλειες των καλλιεργειών στη Νότια Αμερική και την πρόοδο των φυτεύσεων στις ΗΠΑ. Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade (CBOT) σημείωσε πτώση 1,0% στα 6,80 δολάρια το μπούσελ.

Νωρίτερα ανέβηκε στα 6,96 δολάρια, ελαφρώς πάνω από την προηγούμενο υψηλό 9-1/2 μηνών που σημείωσε τη Δευτέρα, αλλά παρέμεινε και πάλι σε απόσταση από το ψυχολογικό όριο των 7 δολαρίων.

Στην Ευρώπη, το σιτάρι Σεπτεμβρίου στο Euronext υποχώρησε 1,6% στα 254,50 ευρώ (274,78 δολάρια) ανά μετρικό τόνο. Έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου τη Δευτέρα στα 259,75 ευρώ, αλλά αντιμετώπισε αντίσταση κοντά στο επίπεδο των 260 ευρώ.

Διαδοχικοί παγετοί έπληξαν την κεντρική και τη νότια Ρωσία αυτόν τον μήνα, προσθέτοντας την πίεση στις καλλιέργειες σιταριού που είχαν υποστεί πολύ ξηρό καιρό τους τελευταίους μήνες.

Οι σύμβουλοι IKAR μείωσαν την πρόβλεψή τους για την καλλιέργεια σιταριού της χώρας κατά 5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σε 86 εκατομμύρια τόνους τη Δευτέρα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για πιθανή ζημιά στις καλλιέργειες.

Η Ρωσία έχασε καλλιέργειες σε περίπου 500.000 εκτάρια φέτος λόγω κακοκαιρίας, δήλωσε στο κοινοβούλιο την Τρίτη η υποψήφια υπουργός Γεωργίας, Οξάνα Λουτ.

Ωστόσο, οι έμποροι περίμεναν περαιτέρω ενδείξεις για την έκταση των καιρικών ζημιών, ενώ οι προβλέψεις πρότειναν μεγαλύτερες πιθανότητες ανακούφισης από τη βροχή στη νότια Ρωσία αυτή την εβδομάδα.

«Απομένει καιρός για τις συνθήκες του ρωσικού σιταριού να βελτιωθούν και να μετριάσουν τις ανησυχίες της αγοράς», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Rural Bank. «Έτσι μπορούμε να περιμένουμε ότι οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς βραχυπρόθεσμα».

Το ράλι στο σιτάρι ενισχύθηκε από την κάλυψη των αρνητικών θέσεων που είχαν συγκεντρώσει τα επενδυτικά κεφάλαια όταν οι τιμές έπεσαν στα χαμηλά τριετίας στις αρχές του 2024.

Οι σταθερές συνθήκες χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα διατηρήθηκαν σε υψηλό τετραετίας, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ενθάρρυναν την παγιοποίηση των τιμών.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτίμησε επίσης ότι η φύτευση καλαμποκιού στις ΗΠΑ ήταν χαμηλότερη από τον μέσο ρυθμό των τελευταίων ετών, ενώ η φύτευση σόγιας ήταν ελαφρώς μπροστά.

Το καλαμπόκι αυξήθηκε κατά 0,3% στα 4,73-3/4 δολάρια ανά μπουσέλ αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου. Η σόγια υποχώρησε κατά 0,8% στα 12,09-1/4 δολάρια ανά μπουσέλ, περιορισμένη από την αδυναμία στις σχετικές αγορές φυτικών ελαίων και ορυκτελαίων.

Η βραζιλιάνικη εταιρεία καλλιέργειας Conab αύξησε την Τρίτη την πρόβλεψή της για την καλλιέργεια σόγιας της χώρας, αν και μείωσε την εκτίμησή της για τη μέση απόδοση σόγιας καθώς έλαβε υπόψη τις πλημμύρες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Στο μεταξύ, ο εθνικός οργανισμός καλλιεργειών της Βραζιλίας, Conab αύξησε την Τρίτη τις προβλέψεις του για τη σοδειά σόγιας της χώρας, αν και μείωσε την εκτίμησή του για τη μέση απόδοση σόγιας, καθώς συνυπολόγισε τις πλημμύρες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Με στοιχεία από το Reuters

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση