Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε δύο γιατρούς για να περιθάλψουν την βαριά ασθενούσα ελληνική γεωργία, σημαίνει, αν μη τι άλλο, ότι αρχίζει να γίνεται ευρύτερα αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης.

Τα πρώτα 24ωρα του νέου υπουργού, οι  συνήθεις πρόθυμοι για τη «διαφώτιση»  και η βαριά πάσχουσα ελληνική γεωργία 

Ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ ανέδειξε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τις κυβερνητικές ανακολουθίες επί του θέματος, τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης να προλάβει τα χειρότερα και τη βουλιμία μιας «συντεχνίας» που κινείται πέριξ των κοινοτικών ενισχύσεων να αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος.

Ένας γρήγορος, ρεαλιστικός ωστόσο, υπολογισμός των «προμηθειών» που κατέβαλαν, αμέσως ή εμμέσως οι αγρότες, μόνο τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής της ΚΑΠ και μόνο για τις άμεσες ενισχύσεις (βασική, συνδεδεμένες, οικοσχήματα), δείχνει ότι το ποσό που δαπανήθηκε υπερβαίνει τα 180 εκατ. ευρώ, ήτοι το  10% του ετήσιου προϋπολογισμού.  Να αναφερθεί εδώ ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός άμεσων ενισχύσεων για την περίοδο 2023 – 2027 ανέρχεται σε 1.886 .490.039 ευρώ, όταν το αντίστοιχο ετήσιο κονδύλι της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 ανέρχονταν στο ποσό των 2.075.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η «διαρροή» πόρων, προς ένα σύστημα επίπλαστης παροχής υπηρεσιών, εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί το ποσό που λογίζεται ως προμήθεια είναι τεράστιο και δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε., αλλά και γιατί, πάνω σ’ αυτό το σκηνικό έχουν συνταχθεί ισχυρότατες «ομάδες επιρροής» που επιβάλουν επίμονα τους δικούς τους κανόνες στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να χαράξει τη δική του πολιτική γραμμή. Αντίθετα, οι πληροφορίες θέλουν τις συγκεκριμένες «ομάδες επιρροής» να επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα σε έναν αγώνα αναζήτησης «επαφής» με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έτσι ώστε, σε ορατό χρόνο, να καταστήσουν την παρουσία τους απαραίτητη και το ρόλο τους καταλυτικό στις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην υπουργού, δικτυωμένου εδώ και χρόνια με τους βαρώνους του ΟΣΔΕ, που, από την περασμένη Παρασκευή, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε το όνομα του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει βάλει «λυτούς και δεμένους» προκειμένου να τον συναντήσει και να του προσφέρει αφιλοκερδώς τα φώτα του.

Το ίδιο γίνεται βέβαια, κάθε φορά που αλλάζει υπουργός, με μια στρατιά πρόθυμων «συμβούλων», οι οποίοι, έχοντας καλλιεργήσει συστηματικά επαφή με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αξιοποιούν αυτές τις μέρες κάθε είδους διασύνδεση, προκειμένου να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα πολιτική ηγεσία και να αποκλείσουν επί της ουσίας κάθε ενδεχόμενο απομάκρυνσης από παγιωμένες λειτουργίες, οι οποίες αναπαράγουν συγκεκριμένες λογικές και διασφαλίζουν συγκεκριμένα οφέλη.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση